Recent Posts

Dnevni vijesti strane štampe o Turskoj~ 23.02.2017

Dnevni vijesti strane štampe o Turskoj~ 23.02.2017

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Magazin” 21. 02. 2017. 10: 52-Istanbnul: Dnevni vijesti strane štampe o Turskoj~ 23.02.2017

Iranska novinska agencija Iran je objavila da je američki senator McCain pozvao SAD-e da sarađuju sa Turskom u borbi protiv ISIL-a.

Senator republikanske partije McCain je od američke uprave zatražio da sarađuje sa Turskom u borbi protiv ISIL-a na sjeveru Iraka i Sirije.

McCain u izjavi za medije nakon razgovora sa predsjednikom republike Turske R.T.Erdoganom istakao je da su razgovarali o posljednjim dešavanjima u Siriji, te da vjeruje da će promjena uprave u SAD-a biti dobra prilika za preispitivanje politike SAD-a u Siriji. SAD-e trebaju sarađivati sa Turskom u borbi protiv ISIL-a i drugih terorističkih organizacija. „Sa velikim nestrpljenjem očekujem intenzivniju saradnju sa Turskom što će poboljšati i opšte stanje u Siriji“, poručio je McCain.

Engleska novinska agencija Reuters u vijesti pod naslovom „Yildirim: Očekujemo bolji stav od nove američke uprave po pitanju Gulena“ piše da je premijer Binali Yildirim kazao da nova uprava SAD-a posjeduje bolji stav po pitanju isporuke lidera terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena.

Premijer Yildirim je jučer u govoru u parlamentu izjavio da se nastavljaju razgovori sa američkim zvaničnicima u vezi isporuke Gulena Turskoj zbog pokušaja vojnog udara.

Katarska televizijska kuća Al Jazeera u vijesti pod naslovom „Ne mogu da podnesu ravnopravnost Turaka“ piše da je predsjednik TRSK Mustafa Akinci u Lefkoši priredio konferenciju za štampu nakon razgovora sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušogluom. Akinci je kazao da nema napretka u pregovorima zbog stava kiparske grčke strane i da je glavni razlog ovog stava kiparskih Grka to što ne mogu da prihvate ravnopravnost kiparskih Turaka na ostrvu.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je kazao da je ovo posljednja prilika u pregovorima na Kipru.

Ruska novinska agencija Intertass u vijesti pod naslovom „Turska aviokompanija Onur Air počinje sa letovima na destinaciji Istanbul i Žukovski“ piše da će turska kompanija Onur Air 2. maja početi sa letovima za Žukovski.

Ističe se da je kompanija već počela sa prodajom karata za letove na ovoj destinaciji.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net