Recent Posts

Udruženja žrtava rata: Pozivamo Mladena Ivanića i Igora Crnadka da se uzdrže od protivzakonitog zaustavljanja revizije presude

Udruženja žrtava rata: Pozivamo Mladena Ivanića i Igora Crnadka da se uzdrže od protivzakonitog zaustavljanja revizije presude

Udruženja žrtava rata u BiH pozvali su danas Mladena Ivanića, Igora Crnadka i sve druge domaće i strane zvaničnike da ne poduzimaju nezakonite aktivnosti na zaustavljanju revizije presude protiv Srbije.

“Pozivamo Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH i Igora Crnadka, ministra vanjskih poslova BiH da se uzdrže od protivzakonitih akcija usmjerenih na zaustavljanje podnošenja zahtjeva za reviziju pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Revizija je legalan proces i svaki vaninstitucionalni pokušaji zaustavljanja agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde da podnese zahtjev za reviziju smatramo kršenjem zakona BiH.

Pozivamo Tužilaštvo BiH da pokrene predistražne radnje u pogledu sabotiranja, opstrukcija i blokada reviznog postupka Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde. Tražimo od Tužilaštva BiH da se odmah i neizostavno zabilježe sve izjave zvaničnika koji su pozvali i pozivaju na zaustavljanje reviznog postupka.

Mi žrtve genocida ćemo svaki sljedeći pokušaj zaustavljanja legalnog procesa revizije pred Međunarodnim sudom pravde, ma o kome se radilo, tretirati kao krivično djelo i ugrožavanje naših prava, kao i negiranje genocida. S tim u vezi, podnijet ćemo krivične prijave protiv svakog pojedinca, grupe ili organizacije bez obzira da li se radilo o domaćim ili stranim zvaničnicima.

Pozivamo sve međunarodne eksperte koji smatraju da mogu doprinijeti reviziji presude da se uključe i da pruže podršku timu i na taj način doprinesu uspješnoj borbi žrtava za pravdu. Svakom onom ko smatra da može doprinijeti vrata Instituta i ekspertnog tima su otvorena. Mi žrtve i ovoga puta ih pozivamo da to urade”.

Potpisnici ovog saopćenja su: Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Žena – žrtva rata, Udruženje Žena Podrinja – Bratunac, Udruženje građana za pravdu mir i povratak, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Udruženje porodica nestalih općine Vogošća i Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš.

izvor-agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net