Recent Posts

Pogled sa Zapada: Vučić– tipični primer „balkanskog vožda“

Pogled sa Zapada: Vučić– tipični primer „balkanskog vožda“

Istanbul, Berlin, Beč– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 19. 02. 2017. 07: 52- Pogled sa Zapada: Vučić– tipični primer „balkanskog vožda“. Kada se na Srbiju pogleda sa Zapada, vidi se kandidat za EU koji odrađuje domaće zadatke. Kada se pogleda iznutra, vidi se zemlja u kojoj se od ogoljenog populizma više ne raspoznaje istina, piše štampa na njemačkom.

Kao da se nešto dramatično menja– na Balkanu, ali i u pogledu na Balkan. U danu kada smo objavili intervju sa jednim od najboljih poznavalaca regiona među novinarima sa njemačkog govornog područja Norbertom Mapes- Nidikom, koji kaže da je „Evropa bure baruta, a Balkan samo fitilj”, u njemačkoj, austrijskoj i švajcarskoj štampi zatičemo još nekoliko analiza i komentara o Balkanu. A toliki tekstovi o nekom regionu, koji je jedno vrijeme bio skoro sasvim nezanimljiv svjetskim medijima, obično znače da tamo ne sluti na dobro.

Andreas Ernst, dopisnik Noje cirher cajtunga iz Beograda, u podužem komentaru navodi da se na Zapadnom Balkanu razvio poseban tip „usmjerene demokratije“. „Vođe koje dobiju legitimitet na izborima sa svojim partijama preuzimaju državu i institucije i vode ih kao partijske prćije. Dok na unutrašnjem planu samovoljno vedre i oblače, trude se da se u vanjskom svijetu prikažu razumnim.”

„Srbin Aleksandar Vučić je paradni primjer za potpunu vlast kakvoj teže balkanski voždovi…

Politiku shvata kao neprestanu izbornu kampanju i prema nahođenju smišlja unutrašnje i vanjske neprijatelje. Mediji, uz par izuzetaka, izveštavaju blagonaklono prema vlasti, često i podanički, i proklinju sve i svakog ko makar zamiriše na opoziciju. Ali regionalno se Vučić– na olakšanje EU– profiliše kao pouzdani partner. (…) Ovaj tip vladaoca nije fenomen tranzicije. To nije diječija bolest mlade demokratije. U pitanju je zapravo zasebna i stabilna forma neliberalne demokratije. Svoj uzor ima u Mađarskoj Viktora Orbana i onda razvija regionalne i etnopolitičke posebnosti.”

Ernst u švajcarskom listu ovime zastupa tezu da je stanje u balkanskim državicama loše– ali stabilno. Dok u igru ne uđu spoljni faktori. Među njima ističe „umor od proširenja” EU, te sve veći uticaj pojedinih prestonica poput Berlina, Beča ili Budimpešte koji često imaju suprotstavljene ideje za Balkan.

Ruski uticaj se vidi u Crnoj Gori, Turska izvozi konflikt između Erdogana i Gulena u BiH, Makedoniju, Albaniju i na Kosovo, dok je Amerika po Dolasku Trampa velika nepoznanica čega se najviše plaše na Kosovu.

„Primeri pokazuju da je iskrivljeno predstaviti Balkan kao bure baruta. Region je eho soba u kojoj okolne krize odjekuju i ponekad se pojačavaju. To nije novost. (…) Do sada su sve deficite kompenzovali perspektiva članstva u EU i blagostanje i bezbjednost sa kojima se članstvo povezuje. Ako to otpadne, ponovo će privlačni postati alternativni projekti (Velika Albanija, Velika Srbija). Konflikti koji se naziru su posledica geopolitičkih previranja u okruženju. Samo je način na koji se manifestuju– kao etnopolitičke trzavice– tipično balkanski”, zaključuje Ernst.

Ali, kako piše austrijski list, kada se pogleda iz perspektive opozicije i civilnog društva u Srbiji, onda se vidi „jedan premijer opsednut moći koji glajhšaltuje medije, a neistomišljenike žigoše kao narodne neprijatelje. Vidi se zemlja u kojoj se od ogoljenog populizma više ne raspoznaju ni smisao ni istina. EU podržava premijera Aleksandra Vučića. Austrija ga podržava.

„Otvaraju se pukotine u Dejtonskom sporazumu iz 1995, koji je nakon trogodišnjeg rata konačno donio mir, ali ne i rešenje”, piše list o prvoj krizi. „Srbi, Hrvati i Bošnjaci su zatočeni u komplikovano ustrojenoj zajedničkoj državi, koja ne funkcioniše i koju niko ne vidi kao konačno rešenje.” Dodaje se da jedino perspektiva proširenja EU daje nade, ali da u samoj EU za proširenje nema volje. „Čini se da ni SAD nisu više po svaku cijenu spremne da nastupaju kao snaga reda. Drugim riječima, očigledno pada sposobnost Zapada da drži konflikte pod kontrolom– dok Rusija svom snagom te konflikte potpiruje.”

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net