Recent Posts

Hrana koja će nam sačuvati, tjelesnu masu, stas i liniju

Hrana koja će nam sačuvati, tjelesnu masu, stas i liniju

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Zanimljivosti” 19. 02. 2017. 10: 22- Hrana koja će nam sačuvati, kilograme, stas i liniju. Kako bi se izbjegla prijetnja ugojenosti i dijabetes tipa 2, trebamo izbjegavati ugljikohidrate, slatko i slano, dok je masna hrana dobrodošla na meniju.
 
Razlozi za to su mnogobrojni, ali možda naveći od njih jeste ubrzan način života, koji je doveo do poremećenog bioritma ljudi. Mnogi ljekari i nutricionisti napominju da ova navika nije nimalo bezazlena te da može biti štetna za zdravlje, ali da i te kako utiče na povećanje tijelesne mase. Kažu da poslednji obrok treba biti lagan i ne mnogo obilan, te da treba izbjegavati ljutu, tešku i masnu hranu koja može izazvati različite probleme digestivnog sistema.
 
Ono što treba naglasiti jeste da, ukoliko ste zaista gladni, ne treba se praviti da niste i otići u krevet praznog stomaka. Cilj je zadovoljiti potrebu organizma za hranom, ali svakako bez trpanja u stomak svega što vam padne pod ruku. I sami znate da čak i u toku dana nije isto pojesti kesicu grickalica ili, na primer, salatu sa tunjevinom.
 
Bilo kako bilo, ukoliko ste i Vi ljubitelj kasnih obroka i volite te noćne posjete frižideru, pogledajte koja pravila treba da ispoštujete kako se ovaj “slatki grijeh” ne bi odrazio i na vašu liniju.
Masnoće nisu najopasnije za naše zdravlje i liniju, zaključilo je više istraživanja nakon desetljeća zaziranja od masne hrane, pa je tako, čini se, masna hrana skinuta s trona nepoželjnih namirnica.
 
Britanske smjernice za zdravu prehranu naglašavaju kako nam se prehrana treba temeljiti na mnogo voća i povrća, mesa, ribe, jaja, grahorica te takozvanih zdravih ugljikohidrata.
 
Gotovo uvijek bismo trebali izbjegavati grickalice, zaslađene napitke, slatkiše i pretjerano slanu hranu.
 
“Preporuke o ‘nemasnoj hrani’ i ‘niskom kolesterolu’ imaju katastrofalne posljedice za zdravlje. Fokusiranje na pojedine namirnice kratkovidno je i zbunjuje ljude”, tvrdi Mike Knapton, ravnatelj Britanske zaklade za srce.
 
Dok se Velika Britanija bori s epidemijom pretilosti, tamošnji liječnici upozoravaju kako zdravlje ne ovisi samo o izbjegavanju određene vrste hrane, nego uravnoteženoj prehrani, kao i redovitoj tjelesnoj aktivnosti.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net