Recent Posts

Akcija “Kurir”: Oteli” 70 stanova, sedmoro uhapšenih, četvoro advokata

Akcija “Kurir”: Oteli” 70 stanova, sedmoro uhapšenih, četvoro advokata

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 16. 02. 2017. 01: 52- Akcija “Kurir”: Oteli” 70 stanova, sedmoro uhapšenih i četvoro advokata. U policijskoj akciji “Kurir” u Sarajevu Federalna uprava policije uhapsila sedam osoba, među kojima su i Esad Hrvačić, Selma Taraniš, Ismet Hamzić i Samina Skopak.

Vildana Ligata, Muamer Pita i Zaim Spahović, uhapšeni u jučerašnjoj akciji FUP kodnog naziva “Kurir”, predati su jutros u nadležnost sarajevskog Tužilaštva, a očekuje se privođenje još četiri advokata koji se sumnjiče za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i falsifikovanje isprava.

U akciji “Kurir” Federalna uprava policije uhapsila je u utorak sedam osoba, među kojima su i sarajevski advokati Esad Hrvačić, Selma Taraniš, Ismet Hamzić i Samina Skopak, zbog sumnje da se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom.

 Akcija je izvedena po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a osim advokata uhapšeni su i službenik Opštinskog suda u Sarajevu Muamer Pita, sudski kurir Zaim Spahović, kao i radnica advokatske kancelarije “Hamzić” Vildana Ligat.

– Uhapšeno je sedam osoba koje se terete da su kao organizovana kriminalna grupa izdejstvovali donošenje presuda pred Opštinskim sudom u Sarajevu na osnovu kojih su izvršili nezakonit prenos vlasništva nad oko 70 nekretnina na području Kantona Sarajevo, čime su sebi i drugima pribavili veću imovinsku korist- rekla je portparol KT Sarajevo Azra Bavčić.

Prema njenim riječima grupi se na teret stavljaju krivična dijela organizovani kriminal, zloupotrebe službenog položaja i krivotvorenje službenih isprava.

U FUP navode da se u realizaciju akcije krenulo u ranim jutarnjim satima kada su, do zuba naoružani policajci, upali u advokatske kancelarije koje su osumnjičeni koristili.

Navodno, svemu je doprinelo i nesređeno stanje u sarajevskoj gruntovnici. Naime, advokati su putem tužbi za utvrđivanje prava vlasništva nad zemljištima, a preko kurira, slali pozive na Sud osobama koje su umrle i prije više od 50 godina kao i njihovi naslednici koji su stvarni vlasnici nekretnina. Kada bi dostava sudskog poziva bila neuredna, sud bi donio presudu.

Zapravo, u ovom slučaju se radi o neprofesionalnom radu advokata i njihovih saučesnika, odnosno sudskih kurira. U vezi s ovim slučajem saslušano je i više sudija koji su imali važnu ulogu kada je u pitanju donošenje spornih presuda.

Sva dijela za koje se grupa tereti počinjena su u periodu od 2013. do 2016. godine- naveli su u Kantonalnom tužilaštvu.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net