Recent Posts

ZBOG SEVDAHA I UZDAHA

ZBOG SEVDAHA I UZDAHA

Birvaktile je u nas, poslije vjere, sevdah, ašikovanje i uzdisanje bili plaho zabremedet. Za državu niko nije hajo, ko kad nikad nije ni bila naša, neg se samo čekalo kad će je`ni otić da bi drugi došli. Narod bi se plaho pripremi da dočeka novu vlast, da joj se prilagodi, biva da promijeni i govor i običaje…Samo vjeru ne. Odkako primiše Islam, vjera im postade i jača i preča neg u onih od kojih su je primili.
U današnji vakat narod više nit čeka nit se priprema jer je država napokon postala naša, i više ne dolaze drugi neg se mijenjaju jeni te isti pa nam je i država, kaka je taka je, vazda ista. Nejse.
Hotio sam vam pripovjedit o sevdahu, biva o ljubavi i zaljubljivanju.
U nas ti je to ko i sve drugo, Allahselamet. Nije ni čudo što je Bosna, a Bome i Hercegovina bila puna djevojačkih stijena, biva mjesta odakle su djevojke odlazile na ahiret bez dina i imana, a sve zbog zagondžija, alčaka i hrsuza što su im obećavali sve i svašta, a one ja`nice nisu znale da niko ko muško ne umije smislit priču kad mu, da izvinete, naumpadne. Jah.
Ne prođe ni hefta a da ne čuješ kako je naka đula zglajzala niz djevojačku stijenu, a u noviji vakat zamodalo da se bacaju pod voz, gluho i daleko bilo. Do malo ćeš čut ko joj je i šta obećo, al sve ostane na priči jer narod ko narod svašta priča, a kad ne zna pravu istinu duša mu je izmislit po svom. Nejse.
Naumpade mi kad je kona Zumra oženila sina u zimu i smjestila mladence na donji boj, a oni ne hotješe djece odma pa se čuvali bezbeli i samo frljatali ono kroz prozor, a pod prozorom bila trešnja sva od snijega bijela. Kad se onaj snijeg otopio, nejma ko nije zasto pored Zumrine kuće i grohotom se nasmijo. Ona trešnja okićena ko božićno drvce, ne budi primjenjeno, sve sa nje visi onaj bezobrazluk, a Zumra, jadnica, bere i skida, u zemlju bi propala od sramote.
Gledam Zumru kako bere i sve nešto kontam: Šta se djevojačkih života moglo spasit s ovim birvaktile? Jah!

Autor: Uzeir Hadžibeg

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net