Recent Posts

Pretežno sunčano i toplije, mraz pa sunce

Pretežno sunčano i toplije, mraz pa sunce

Sarajevo: objavljeno u kategoriji “Vijesti- region” 14. 02. 2017. 07: 22- Pretežno sunčano i malo toplije. Na poluotoku Balkan, ujutro će biti hladno sa slabim i umerenim mrazem, dok će tokom dana biti pretežno sunčano i malo toplije sa maksimalnom temperaturom do šest stepeni.

Od srijede poslije podne pa do kraja prognoziranog perioda na jugu zemlje očekujemo kišu a u jugozapadnoj Bosni i snijeg. Nešto veće količine padavina moguće su 15. i 16. februara. U Bosni u ovom periodu, više padavina moguće je u zapadnim i sjeverozapadnim područjima. Najmanje padavina očekuje se u Posavini. Očekivane padavine u Bosni uglavnom će biti u obliku snijega ili susnježice.

Minimalne temperature zraka u drugoj sedmici februara kretat će se od -6 oC do 4 oC u Bosni a u Hercegovini i do 7oC. Maksimalne temperature zraka u ovom periodu kretat će se između 0 oC i 6 oC u Bosni do 12 oC u Hercegovini.

Početkom sljedeće sedmice doći će do blagog povećanja temperature zraka tako da minimalne temperature samo ponegdje će biti ispod nultog podioka. Maksimalne temperature kretat će se do 10 oC u Bosni a u Hercegovini i do 14 oC.

Najniža temperatura od minus 10 do minus četiri, najviša od dva do šest stepeni.

U Sarajevu će jutro biti hladno sa umjerenim mrazem, a tokom dana biće pretežno sunčano i malo toplije. Vijetar slab, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od minus osam do minus pet, najviša oko tri stepena.

Do petka će u jutarnjim satima biti slab mraz, po kotlinama i rečnim dolinama mestimično magla.

Tokom dana pretežno sunčano i postepeno toplije.

Od subote biće promenljivo oblačno, ponegde sa slabom kišom.

subota, 11.02.2017.
Pod uticajem stabilnog vremena, biometeorološke prilike će biti povoljnije. Hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti olakšanje. Obzirom na niže temperature tokom jutra i večeri, neophodno je povesti računa o primjerenom odijevanju, naročito u unutrašnjosti zemlje. Savjetujemo Vam da topliji dio dana provedete van gradske sredine.

nedjelja, 12.02.2017.
Biometeorološka prognoza je povoljna, a tegobe kod hroničnih bolesnika trebale bi se umanjiti. Preporučljivo je topliji dio dana provesti na otvorenom, po mogućnosti na većim nadmorskim visinama i van urbanih sredina. U jutarnjim i večernjim satima poželjno je više opreza prilikom boravka na otvorenom jer će biti hladnije.

ponedjeljak, 13.02.2017.
Slično kao i za vikend, opšta slika će biti povoljnija, izraženije u drugom dijelu dana. Tokom jutra i večeri neophodno je posvetiti nešto veću pažnju odijevanju, obzirom da će biti svježije. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se umanjiti.

Učestali su odroni zemlje ili kamenja na putevima koji vode preko planinskih prevoja, kao i na dionicama koje prolaze kroz usjeke, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Jajce- Banja Luka, Bugojno- Novi Travnik, Gornji Vakuf- Prozor, Konjic- Mostar i Turbe- Karanovac.

U poslijepodnevnim satima, pojačan intenzitet saobraćaja očekuje se na dionicama koje vode od ski centara, kao i od lokalnih zimskih izletišta. Apelujemo na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu i molimo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. I dalje su aktuelni radovi na hrvatskoj strani na graničnim prelazima Bosanski Brod- Slavonski Brod i Orašje- Županja, tako da na ovim prelazima povremeno dolazi do usporenog saobraćanja.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net