Recent Posts

Beograd: Revizija presude u slučaju BiH vs. Srbija izazvala bi velike posljedice

Beograd: Revizija presude u slučaju BiH vs. Srbija izazvala bi velike posljedice

Beograd:– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 13. 02. 2017. 08: 52- Revizija presude u slučaju BiH vs. Srbija izazvala bi velike posljedice…

Govoreći o tenzijama u regionu, posebno ne relaciji Srbija- Hrvatska, Dačić je istakao da Beograd predlaže da se pronađe zajednički interes jer se, od regiona ne očekuje da bude jedinstven, već da bude posvađan.

Revizija presude u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije izazvala bi velike posljedice po odnose između dviju zemalja, izjavio je potpredsjednik vlade Srbije i ministar diplomatskih poslova Ivica Dačić.

On je na konferenciji za novinare istakao da revizija presude ne bi bila u interesu dobrih odnosa BiH i Srbije.

“To bi izazvalo velike posljedice po naše odnose. Tužba je već bila, donijeta je presuda, nema nikakvih novih detalja koji su u međuvremenu bili. Ako ćemo tako raditi, onda ćemo se mi svaki dan baviti onim šta je neko rekao. Onda ću da smišljam kako ću da tužim Hrvatsku i BiH za ratnu odštetu, jer su od 1914. napali Srbiju. Jesu li ikada platili ratnu odštetu za to? Je li ikada Nezavisna hrvatska država platila ratnu odštetu za ono što je učinila Srbiji? Je li BiH bila pod Austro- Ugarskom i Nezavisnom državom hrvatske? Je li znate da smo 1918. godine mi platili odštetu saveznicima za oslobađanje Hrvatske, Slovenije? Svaka zemlja koja je oslobođena, morala je da plati saveznicima. Kad kažem saveznici, mislim na Veliku Britaniju, Francusku. Mi smo platili za njih. Je li to ikad neko smio da spomene u bivšoj Jagoslaviji? Ne žalimo se na Tita, za to su krivi Karađorđevići, prije svega, i jugoslovenski utopisti srpskog naroda koji su stvorili Jugoslaviju na pogrešnim osnovama, ne omeđujući šta je Srbija. Ja sam za evroslaviju, ali sa čistim računom”, izjavio je Dačić.

Pitanje sukcesije, rješavanje pitanja granice, kao i planovi za održavanje druge zajedničke sjednice Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH do kraja 2017. godine bile su teme razgovora ministara inostranih poslova BiH i Srbije.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net