Recent Posts

AMERIKA I TRUMP SE TRESU

AMERIKA I TRUMP SE TRESU: Muslimani se ujedinjuju: Pogledajte kako Arapi dočekali Erdogana

Bahreinski kralj Hamad bin Isa al-Kalifa primio je uz najviše državničke počasti predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana koji je doputovao u zvaničnu posjetu toj zaljevskoj zemlji.

Bahreinski kralj Hamad bin Isa al-Kalifa primio je uz najviše državničke počasti predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana koji je doputovao u zvaničnu posjetu toj zaljevskoj zemlji.

Kralj al-Kalifa Erdogana je dočekao na aerodromu, a potom su lideri dvije zemlje istim vozilom stigli u palatu Sakhir, gdje je upriličen zvanični doček turskom predsjedniku.

Nakon ceremonije, kralj al-Kalifa i predsjednik Erdogan održali su bilateralni sastanak, a potom su prisustvovali i sastanku proširenih delegacija dvije zemlje.

Shodno ranijim najavama turskog predsjednika, teme susreta sa bahreinskim zvaničnicima su bilateralna i regionalna pitanja, uključujući krizu u Siriji i borbu protiv terorizma.

S ciljem intenziviranja političkih i ekonomskih odnosa, turski predsjednik Erdogan danas je započeo turneju u zaljevskim zemljama tokom koje će, nakon Bahreina, posjetiti Saudijsku Arabiju i Katar.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je odavno došlo vrijeme za ujedinjenje cijelog islamskog svijeta i cijelog čovječanstva.

Erdogan se potom obratio učesnicima konferencije koju je organizirao Međunarodni institut za mir (IPI).

“Odavno je došlo vrijeme za ujedinjenje cijelog islamskog svijeta, pa čak i cijelog čovječanstva u cilju bolje budućnosti. Nijedna zemlja ne može da misli samo na svoju udobnost, samo na vlastitu budućnost dok njihove komšije žive u patnji, dok njihove komšije s kojima dijele isti jezik, kulturu i kiblu prolaze kroz tegobe”, rekao je Erdogan.

Ukazujući na brojne krize u islamskom svijetu, Erdogan je kazao da se muslimani međusobno ubijaju i razdvajaju po etničkom, jezičkom, plemenskom, rasnom i meshepskom identitetu.

On je dodao da se muslimani danas ubijaju u Siriji, Iraku, Jemenu, Libiji i drugim regijama, a da je žalosno gledati da gradove koji su nekada bili bastioni islamske kulture danas razaraju teroristi i strane sile.

“Sudbina nam je zajednička u ovoj regiji. Nema garancije da nas neće snaći ono što se danas dešava našoj braći u Siriji, Iraku ili Libiji. Zato, ne kasnije, već odmah sad moramo početi zajedno raditi na uspostavi sigurnosti i prosperiteta“, poručio je Erdogan.

izvor: agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net