Recent Posts

Kako prepoznati psihopatu i njegov profil na Instagramu

Kako prepoznati psihopatu i njegov profil na Instagramu

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin” 11. 02. 2017. 09: 42- Kako prepoznati psihopatu i njegov profil na Instagramu. Kod osoba koje za svoje selfije koriste i filtre, prema ovom istraživanju, postoji viša razina nedruštvenog ponašanja, poput narcizma i opsesije vlastitom pojavom…

Postoje osobe koje se mogu pronaći u svakom društvu, kulturi i rasi. Svi su barem jednom upoznali te ljude, bili manipulisani i zavaravani, ali i prisiljeni da popravljaju štetu koju su ti ljudi ostavili za sobom…

Selfie ne samo da je bio riječ godine već se pretvorio u globalni fenomen, a ujedno je postao i simptom bolesti, tvrde znanstvenici sa Univerziteta Ohio.

Naime, njihovo je istraživanje pokazalo da su muškarci koji objavljuju puno selfieja najblaže rečeno čudni, a uvjerljivo su najgori oni koji koriste filtere na Instagramu, jer je to gotovo siguran dokaz psihopatskog ponašanja.

Preciznije, kod takvih je osoba ustanovljena viša razina nedruštvenog ponašanja kao što su narcizam i opsesija vlastitim likom (rijetko djelom, jer se za to niti nema vremena od silnog naslikavanja).

Istraživanje je provedeno na 800 muškaraca u dobi od 18 do 40 godina, a pratile su se njihove navike objavljivanja fotografija na društvenim mrežama. Ispitanici su morali rješavati testove kojima se ispitivala njihova taština, a morali su i podijeliti informaciju uređuju li svoje fotografije filtrima ili obrezivanjem.

Znanstvenici kažu da ih ne iznenađuje da su muškarci koji objavljuju mnogo selfija i troše mnogo vremena na njihovu obradu više narcisoidni, no ovo je prvi put da je to potvrđeno istraživanjem.

Ono što je još zanimljivije jest da je kod takvih osoba prisutnije asocijalno i psihopatsko ponašanje te da su skloniji samoobjektivizaciji. Mnogi misle da muškarci ne rade takve stvari, no definitivno rade.

Klasični psihopata odlikuje se potpunim odsustvom savjesti kao jedne važne osobine koju posjeduju normalni ljudi. On će se služiti svim sredstvima da ostvari svoje ciljeve. Radi se o ljudima koji su većinom– po samoj svojoj suštini– zli.

Običnim ljudima savjest na neki način služi kao kočnica, tako da će oni većinu svojih postupaka ‘vagati’, težeći tome da ne povrede druge prilikom ostvarenja svojih ciljeva. Međutim, bez savjesti u sklopu svog bića, psihopata se nalazi u jednoj situaciji u kojoj on ima veliku ‘prednost’ nad normalnim čovjekom. Njega ništa ne može da koči, osim možda onih pravila uspostavljenih u okviru pravnog sistema društva.

Najčešći opisi psihopata: „Oni mogu biti simpatični, šarmantni, inteligentni, oprezni, impresivni“, „mogu da ostave utisak nekoga u koga čovek može da se pouzda“  i „imaju mnogo uspjeha u zavođenju žena“. Međutim, „oni su neodgovorni,“ „rušilački nastrojeni“ i slično.

Pregledajte malo svoj profil…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net