Recent Posts

London: Može započeti proces izlaska iz EU-a

London: Može započeti proces izlaska iz EU-a

London– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 09. 02. 2017. 06: 52 London: Može započeti proces izlaska iz EU-a. Britanski parlament odobrio: Može započeti proces izlaska iz EU-a… Theresa May ovlaštena da počne proces izlaska iz EU. May je dobila zeleno svjetlo da idućeg mjeseca počne proces izlaska iz EU.

Britanski parlament je u srijedu ovlastio premijerku Theresu May da započne proceduru izlaska iz Evropske unije (EU).

Nakon tri dana rasprave i 140 stranica predloženih amandmana, 650 britanskih zastupnika je odobrilo zakon o Brexitu u prvom čitanju, sa 494 glasa za i 122 protiv.

Ovom odlukom je premijerki May omogućeno da već idućeg mjeseca pokrene proces razdruživanja, sedam mjeseci nakon historijskog britanskog referenduma.

Britanski parlament ovlastio je premijerku Theresu May da otpočne proceduru izlaska iz EU.

Nakon tri dana rasprave i 140 stranica predloženih amandmana, 650 zastupnika je odobrilo zakon o Brexitu u prvom čitanju, sa 494 glasa za i 122 protiv.

Time je premijerka May dobila zeleno svjetlo donjeg doma parlamenta da idućeg mjeseca pokrene proces razdruživanja, sedam mjeseci nakon britanskog referenduma.

May nije željela da parlament raspravlja o ovom zakonu, ali je na to prisilio Vrhovni sud. Nakon što ga prihvatio donji dom, zakon će ići na potvrdu u Dom lordova.

Do konačnog prihvatanja zakonskog teksta proći će još nekoliko sedmica, ali je May rekla da će 31. marta aktivirati član 50 Lisabonskog ugovora, prvu etapu dvogodišnjeg pregovaranja o izlasku iz Unije.

Bez pregovora sa EU

Kako bi izbjegla bilo kakvu pobunu u vladajućoj konzervativnoj većini, premijerka je obećala da će parlament glasati o uslovima Brexita prije završetka pregovora Londona i Brisela.

Ali ako zastupnici odbace dogovor, Britanija neće ponovno pregovarati sa Evropskom unijom, odlučno je zaprijetila premijerka.

U međuvremenu je škotski parlament u utorak velikom većinom glasova odbacio plan britanske vlade koji ovlašćuje premijerku Theresu May da počne proces izlaska iz EU-a, što je ipak samo simboličan i neobvezujući čin.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net