Recent Posts

Kongresmen, vlastitom ponudom zaledio Tomu Nikolića

Kongresmen, vlastitom ponudom zaledio Tomu Nikolića

Vašington– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 07. 02. 2017. 06: 52- Kongresmen, vlastitom ponudom zaledio Tomu Nikolića. Nikolić se zaledio od prijedloga američkog kongresmena: Jug Srbije za sjever Kosova!

Republikanski kongresmen Dejna Rorabaher, predsjedavajući odbora za vanjsku politiku u Evropi, uputio je pismo predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Kongresmen je u pismu predlaže razmjenu teritorija na jugu Srbije za sjever Kosova i Metohije kao rješenje za smirivanje tenzija u ovom dijelu Balkana, objavio je jedan beogradski dnevnik.

“Umjesto negativnih primjera kao što je slanje voza sa provokativnim simbolima na Kosovo, možda je bolje i u obostranom interesu da se razmotri razmjena teritorija što bi rezultovalo većim brojem Srba u Srbiji i većim brojem Kosovara na Kosovu”, naveo je Rorabaher, prenosi “Blic” u izdanju od nedjelje.

Rorabaher je, u pismu Tomislavu Nikoliću, poručio da je “ova opcija moguća” i da je “ne bi trebalo ignorisati”.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ocjenio je da sporazum između lokalnih i centralnih institucija Kosova o rušenju zida u Sjevernoj Mitrovici dokaz kako se svaki problem može prevazići međuinstitucionalnih dijalogom.

Thaci je naveo da je ovo “pravi put koji svi treba da prate, jer samo zajedničkim angažovanjem može se poboljšati blagostanje građana i ojačati mir i stabilnost na Kosovu i regionu”.

Kosovski predsjednik je poručio da Kosovo garantuje prava i slobode svakom građaninu i bez obzira na etničku pripadnost, svi treba da se osjećaju jednaki.

U međuvremenu, odbornici Skupšine opštine Severna Mitrovica jednoglasno su danas usvojili sporazum o rušenju zida kod mosta na Ibru, koji je gradonačelnik tog dijela grada Goran Rakić noćas postigao sa Vladom Kosova.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice, Goran Rakić je izjavio da je sporazum postignut u cilju mira i spuštanja tenzija. Rakić je kazao da se nada da sutra u toku dana početi uklanjanjem zida, a u ponedjeljak, eventualno utorak, počeće se sa gradnjom nove strukture.

On je objasnio da je dogovreno da će novi zid, znatno niži od postojećeg, biti postavljen dva metra iznad sadašnjeg i da će služiti kao zaštita da automobili koji neće moći da pređu u dio pešačke zone koja se sada gradi u glavnoj ulici Kralja Petra, u Sjevernoj Mitrovici.

Podsjetımo: Srpske lokalne vlasti u Mitrovici izgradile su početkom studenog 2016. potporni zid pored mosta na Ibru visok dva metra, što je izazvalo burne reakcije vlasti u Prištini i pripadnika albanske zajednice.

Dogovor o rušenju zida potpisali su ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Ferat Shala, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić i zamjenik premijera Branimir Stojanović. Potpisivanju ovog sporazuma prisustvovali su i kosovski premijer Isa Mustafa, šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalia Apostolova i ambasador SAD-a na Kosovu Greg Delawie.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net