Recent Posts

Zid je srušen, dijalog funkcioniše, stiže nova konstrukcija

Zid je srušen, dijalog funkcioniše, stiže nova konstrukcija

Mitrovica– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 06. 02. 2017. 05: 22- Zid je srušen, dijalog funkcioniše, stiže nova konstrukcija.

Uklonjena konstrukcija u sjevernoj Mitrovici koja je bila kamen spoticanja u odnosima Beograda i Prištine. U utorak počinje postavljanje kaskadne građevine koja će garantovati bezbjednost.

POTPORNI zid u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, koji je u prethodna dva meseca bio kamen spoticanja u odnosima Beograda i Prištine, u nedelju je srušen.

“Razdvajajući zid na mostu u Mitrovici je srušen. Slažem se sa Federikom Mogerni, mi moramo da radimo na izgradnji mostova, ne zidova”, napisao je Tači večeras na svom Tviter nalogu.

Ne propustivši da još jednom iskaže zadovoljstvo zbog uspjeha briselskih “pregovora”, Tači je poruku zaključio rečima: “Dijalog funkcioniše!”.

Uz veliko prisustvo policije i medija, danas je u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici srušen potporni zid, koji će, prema najavama, biti zamjenjen novim koji će se uklopiti s projektom izgradnje pješačke zone u Ulici kralja Petra Prvog.

Sa dva bagera, uz pojačano prisustvo kosovske policije i veliko interesovanje, prije svega albanskih medija, radnici su uklonili ovu građevinu.

I dok je većina Albanaca doživela čin rušenja kao svoju pobjedu, gradonačelnik sjeverne Mitrovice Goran Rakić saopštio je da će prve lopate betona na izgradnji “nove, čvršće, betonske potporne konstrukcije, visine 70 a širine 120 santimentara, koja će garantovati bezbjednost građanima opštine Sjeverna Mitrovica, pasti već u utorak 7. februara”.

Ministar za rad Aleksandar Vulin ovaj potez ocjenio je kao dokaz da Beograd poštuje svoju riječ, ali je dodao i da je dogovor o rušenju mogao biti postignut i ranije da su prištinske vlasti to željele:

– KONSTRUKTIVNA posvećenost koju smo vidjeli u poslednje dvije runde dijaloga u Briselu danas donosi rezultate i pokazuje još jednom da samo dijalog i političko vođstvo mogu da obezbjede napredak- poručila je u nedelju visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednostu politiku Federika Mogerini povodom uklanjanja zida u Kosovskoj Mitrovici.

– Lideri u regionu pokazuju hrabrost i viziju uklanjanjem zidova i usredsređivanjem na izgradnju mostova. Vulin je istakao i da nema opravdanja za to što nije formirana Zajednica srpskih opština na KiM.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net