Recent Posts

PRIČA JEDNE STARICE

PRIČA JEDNE STARICE…

,,Kada čovjek plače, nekako sa svakom isplakanom suzom osjeća barem malo olakšanja u duši… ali kada srce hoće zaplakati, prepuno je, a nikako da krene ta prva suza… preteško je”, reče starica koja mi u autobusu započe svoju životnu priču…
Onako više iz uljudnosti počeh je slušati, ali oči starice koja je sjedila preko puta mene vapile su da sa nekim podijele svoju čudnu sjenu …niti je radost, niti žalost!
Šarena mahrama na glavi, lice naborano, suho…reklo bi se napaćeno… Sjedi nekako skrušeno kao da će povrijediti nekoga ako se malo opusti u sjedistu autobusa koji je klackao u istom ritmu…
Začuh joj opori glas, sa malo oklijevanja započe priču.
Počeše se ređati slike iz života ove napaćene žene…
Živjela je u kući gdje je niko nije voleo, a ni poštovao! Muž je lutao danima, noćima, trošio malo zaradjenog novca, a ona stalno sama i uplakana… ,,U trencima samoće”, kaže drhtavim glasom starica : ,,molila sam Allaha da mi pomogne i olakša muku. ” Zastade starica, otpi jedan gutljaj vode, drhtavom rukom pređe preko čela, kao da će obrisati kapi znoja… Slušam i ćutim, a već osjećam neku tjeskobu u duši!
Porođaj je u toku, a ona opet sama…polahko i pribrano odlazi kod jedne starije žene u komšiluku koja joj pomaže, gdje rađa sina… ,,MIslila sam umrijet ću od muke i bola, sama bez igdje ikog svog.” Suza joj zablista u oku i malo zastade…
No, trenutak kada je ugledala to malo bespomoćno biće dade joj je volju da nastavi dalje…
Poslije nekoliko godina život je krenuo nekim novim tokom, muž je preselio na ahiret, a ona ostala sa sinom u kući gdje su je ponižavali, kući koju je na kraju morala napustiti i otići, daleko negdje u neizvjesnost…
Jedva je sastvljala kraj s’ krajem ali se borila za svog sina, svoje oko u glavi… A onda je stasao i otisnuo se u svijet, daleko od nje, bez riječi i selama!Valjda to tako biva u životu, kada se nekom previše daješ.
Sa njegovim odlaskom otkinut je jedan dio njenog srca, tihim glasom priča majka stara, glas joj zadrhti svaki put kada spomne sina!
Živjela je kaže u jednoj sobici, sekunde, sati, dani …dugi, činilo se vječnost, a habera od sina nije bilo!
Mnogo Bajrama presjedila je čekajući pokraj pendžera, sjedući na staroj sofi sa pogledom na avlijska vrata, iščekivala je da će srce zadrhtati čujući poznat zvuk koraka sina jedinog, ali…
Shvatila je vremenom da je samo Allah bi sa njom i štitio je! Redovno je upućivala dovu Gospodaru da joj vrati ono ,,oko u glavi” što je negdje, a ni sama nije znala gdje.
Godina za godinom…ona sve starija, nemoćnija, slabija i sve više muftač da joj neko pomogne.
Upornome u dovi Allah i usliši, tako je i nani jednog sunčanog jutra neko pokucao na vrata i njeno je srce zadrhtlo, znalo da se njegov davno odcijepljeni dio vratio i da je dova primljena!
Starica pokaza rukom na čovjeka u sedištu pored nje i reče da je to njen sin. Pogledah ga na tren, pognute glave slušaše majčinu priču sa suznim očima u kojima se ogledaše kajanje. Odsad će majka živjeti u njegovoj kući gde je čeka unuk koji će majci staroj vratiti srce na svoje mjesto, tihim stidljivim glasom reče nam.
Sitogosmo na stanicu, priđoh i poljubih staricu u ruku a ona mi reče tihim glasom:,,Budi uporna kada moliš Allaha i On će se kad-tad odazvati tvojoj dovi.”
Jednom sam posle nekog vremena bila u jednoj od džamija, na namazu i u hodniku džamije ugledah sina od starice. Poselamih se. Drhtavim glasom reče mi, da je majka preselila te da je često dolazila u ovu džamiju s’ njim.
Tužni čovjek ispriča potom, da je pokušavao nadoknaditi izgubljeno vrijeme s majkom i da je sebebom njenim pao na sedždu, pa stalno moli Gospodara da mu oprosti!
Hvala Gospodaru, koji nikoga neće odbiti u iskrenoj dovi!

Ekskluzivno iz Novog Pazara za  ibalkan.net Piše: Ajša Gorčević Musa

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net