Recent Posts

PROŠLOST SE NE VRAĆA

PROŠLOST SE NE VRAĆA


Što je bilo – bilo je.
Što je prošlo umrlo je. Skoro nestalo je. Iščezlo, pa makar na neko vrijeme. Zato o prošlom vremenu ne bi trebalo mnogo razmišljati jer je to završena stvar.
Čovjek bi trebao biti zadovoljan Božijim određenjem, datom opskrbom zato što nam je sve davno zacrtano u životu. Čemu iskaljivati bespotreno bijes i bacati u eter riječi koje niko sem našeg srca i duše neće ćuti.
Samo spominanje Božijeg imena smiruje srce i dušu, a da ne govorimo koliko grijeha briše i koliko dobra nam se piše.
Pa, možda će se neko ko ne zna, zapitati, šta dobijemo time jo osim spomenutog.
Najveća nagrada i najbolji mogući rezultat je – Božije zadovoljstvo steći.
Teško onome ko očekuje nagradu od nekog osim od Njega jer Njegova nagrada je najbolja, te veće mimo njegove nema.
Često puta nam se desi da sa par koraka nečinjenih jutarnjim satima, poželimo da se što prije uhvatimo za rep dana i da se što prije smrkne. Da padne crna noć:
Ono najbitnije je – živjeti u granicama svakog novog dana i svo svoje znanje, snagu i umjeće bi trebali usmjeriti ka činjenju samo dobra.
Još bitnije je ne otimati se od ruke budućnosti koja nas sebi vuče jer niko ne zna i neće nikad znati osim Njega, šta nas sutra ćeka.
Koliko god dobra učinimo danas, toliko se dobru nadati sutra.
Vjera u Boga, odagnava sve brige i nemire.
Ona je najdraža stvar vjernika i radost iskrenim robovima.
Koliko je samo onih koji kažu da ne vjeruju u Boga, ali dođe vakat kad zagusti i srcu i duši, u životu, tegobe stisnu, pa klekne na koljena, podigne ruke visoko ka nebu i izusti “Bože pomozi”:
Hoće, pomoći će ON. Ko bi drugi?
Samo treba srce napuniti vjerom, a time i snagom potrebnom da dobijemo mnogo životne bitke, a u kojima bez Njega ne bismo uspjeli ni u čemu.

Autor-Hava Sakić

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net