Recent Posts

Grad na Bosforu ima najljepše džamije na planeti

Grad na Bosforu ima najljepše džamije na planeti

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Kultura- Putovanje” 05. 02. 2017. 03: 02- Grad na Bosforu ima najljepše džamije na planeti. Turski grad Megapolis- Istanbul, koji sa preko 18.5 miliona stanovnika čini 18,5 posto ukupnog stanovništva Turske, ujedno je i grad sa najvećim brojem džamija na ovom prostoru.

Prema podacima Muftijstva u Istanbulu, u ovom gradu nalazi se 3.362 džamije, a samo u istanbulskoj četvrti Fatih smješteno je 340 džamija.

Iza Fatiha nalazi se Uskudar sa 186 džamija, Umraniye sa 143, Beykoz sa 136 i Pendik sa 133 džamije. Najmanji broj džamija u Istanbulu nalazi se na Prinčevim ostrvima, gdje ih ima devet.

Tako u Istanbulu sa 18,5 miliona stanovnika, jedna džamija dolazi na 4.403 osobe.

Istanbul je, od svog osvajanja 1453. godine, pa do pada hilafeta, 1923. bio prijestolnica Osmanskog carstva, a u periodu od skoro 500 godina u ovom gradu izgrađene su brojne džamije, koji su obilježile čitavu jednu historijsku epohu.

Među značajnijim džamijama, koje tokom cijele godine posjećuju desetine hiljada turista iz cijeloga svijeta, svakako su izdvajaju Plava džamija, Fatihova džamija, džamija Sulejmanija i brojne druge.

Podsjetimo također, da se privode kraju i radovi na džamiji Camlica u Istanbulu, najvećoj džamiji moderne Turske.

„Istanbul, grad koji najviše inspirše na svijetu“. Ova metropola na Bosforu sa ptrko 18 miliona stanovnika ima mnogo toga što je čini atraktivnom. To su, prije svega, historijske znamenitosti: bivša vizantijska katedrala Aja Sofija, takozvana „Plava džamija“ koja se zapravo zove „Džamija sultana Ahmeda“, zatim sultanova palata Topkapi iz Osmanlijskog perioda i Galata kula koju su svojedobno izgradili majstori iz Đenove.

Jedna od atrakcija je i velika građevina na južnoj obali lučkog dijela starog grada poznatog po imenu Yenikapi. Tu se nalazi čvorište moćnog saobraćajnog projekta, čiji bi središnji dio, u vidu podzemne železnice je dug 1,4 kilometra, a tunel bi se nalazio na dubini od 56 metara ispod Bosfora. Ovaj sistem bi u jednom satu mogao da preveze 150.000 putnika i znatno bi oslobodio Istanbul od akutnih saobraćajnih problema.

No, već prilikom prvih građevinskih mjerenja pronađeni su ostaci vizantijske luke. Radovi su bili obustavljeni i područje su prvi put istražili arheolozi. Jedan od njih je i Ralf Beks sa Univerziteta u njemačkom gradu Tibingenu: „Rano metalno doba smo dokazali novim iskopinama u Yenikapiji, tako da ovde u Istanbulu zaista možemo poći od toga da je tu postojalo konstantno naseljavanje. To naravno dodatno podvlači značaj tog mijesta“.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net