Recent Posts

Ruši li se zid u Mitrovici

Ruši li se zid u Mitrovici

Priština, Mitrovica, Beograd– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 04. 02. 2017. 19: 52 Ruši li se zid u Mitrovici. Vlada Kosova rano jutros postigla je sporazum sa srpskim predstavnicima da se sporni zid pored mosta u Sjevernoj Mitrovici sruši.

Vlada Kosova rano jutros postigla je sporazum sa srpskim predstavnicima da se sporni zid pored mosta u Severnoj Mitrovici sruši.

Srpske lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici izgradile su početkom decembra 2016. potporni zid pored mosta na Ibru visok dva metra, što je izazvalo burne reakcije vlasti u Prištini i pripadnika albnaske zajednice.

Dogovor o rušenju zida potpisali su ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Ferat Shala, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić i zamenik premijera Branimir Stojanović.

Potpisivanju ovog sporazuma prisustvovali su i kosovski premijer Isa Mustafa, šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalia Apostolova i ambasador SAD-a na Kosovu Greg Delawie.

“Zajednički smo postigli rešenje koje će spustiti tenzije na severu Kosova, pomoći slobodi kretanja i stvoriti ambijent u korist svih građana na severu i jugu Mitrovice”, navedeno je u saopštenju Vlade Kosova.

Iz Vlade nisu navedeni detalji postignutog dogovora, samo je istaknuto da će narednih dana javnost biti obavještena o ponovno razmotrenom planu za uređenje pješačke zone sa sjeverne strane mosta, predviđene sporazumom postignutim u dijalogu u Briselu o revitalizaciji mosta na Ibru.

Kosovski mediji danas prenose detalje potpisanog sporazuma, koji predviđa uklanjanje postojeće strukture.

“U subotu na nedelju, 4 na 5. februara da se završi ograđivanje celog gradilišta. U nedelju, 5. februara, počeće uklanjanje postojeće strukture i završiće se što je pre moguće,” navodi se u sporazumu.

U dokumentu piše i da će izgradnja novog projekta/dizajna početi da se sprovodi 7. februara.

Mosta na reci Ibar, koji deli Mitrovicu na južni albanski i sjeverni srpski dio i više godina je bio potpuno blokran betonskim, a potom i zimzelenim barikadama, koje su postavili Srbi kako bi spriječili odvijanje saobraćaja na tom mostu.

Potpuno uklanjanje barikada i puštanje saobraćaja na mostu dogovorile su Vlade Kosova i Srbije tokom dijaloga u Briselu.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net