Recent Posts

Umro Predrag Matvejević

Umro Predrag Matvejević

Istanbul- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Kultura” 02. 02. 2017. 21: 52- Umro Predrag Matvejević. Nakon duge i teške bolesti preminuo je istaknuti intelektualac hrvatskog, talijanskog i bosanskohercegovačkog porijekla Predrag Matvejević.

Informacija nam je potvrđena iz kruga njegovih bliskih prijatelja, njegova želja je da se ispraćaj dogodi u uskom krugu najbližih.

Predrag Matvejević, jedan od najvažnijih i najprevođenijih pisaca i publicista Balkana, ali i Europe, preminuo je u četvrtak oko 14 sati u Zagrebu, u 85. godini.

Bio je humanista, kosmopolita, poliglota i aktivista, posećujući proteste do svog kasnog doba, zalažući se uvijek za ljudska prava, mirotvorstvo i razum.

Njegov “Mediteranski brevijar” preveden je na brojne svetske jezike, od Tokija do Los Anđelesa.

Predrag Matvejević, bio je humanist, kozmopolit, poliglot i aktivist, posjećujući prosvjede do svoje kasne dobi, zalažući se uvijek za ljudska prava, mirotvorstvo i razum.

Njegov “Mediteranski brevijar” preveden je na brojne svjetske jezike, od Tokija do Los Angelesa.

Šezdesetak uglednih talijanskih umjetnika potpisalo je prije godinu dana inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodijeli Nobelova nagrada za književnost upravo zbog “Mediteranskog brevijara”. Među začetnicima te ideje bili su i glasoviti talijanski književnik Umberto Eco te Claudio Magris.

Matvejević je doktorirao na Sorbonni, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je francusku književnost od 1959. do 1991. godine, na Trećemu pariškom sveučilištu (Nouvelle Sorbonne), predavao je slavenske književnosti od 1991. do 1994., a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na rimskom sveučilištu La Sapienza.

Matvejević je primio počasne doktorate u Francuskoj, BiH, Italiji. Počasni je doživotni potpredsjednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu i jedan od najprevođenijih hrvatskih autora u svijetu.

Šezdesetak uglednih italijanskih umetnika potpisalo je prije godinu dana inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodijeli Nobelova nagrada za književnost upravo zbog “Mediteranskog brevijara”. Među začetnicima te ideje bili su i slavni italijanski književnik Umberto Eko i Klaudio Magris.

Matvejević je doktorirao na Sorboni, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je francusku književnost od 1959. do 1991. godine, na Trećem pariskom univerzitetu (Nouvelle Sorbonne), predavao je slovenske književnosti od 1991. do 1994., a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na rimskom univerzitetu La Sapienza.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net