Recent Posts

Pljevlja: Kotlina koja zagađuje i vazduh koji davi

Pljevlja: Kotlina koja zagađuje i vazduh koji davi

Pljevlja– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 31. 01. 2017. 07: 52- – Svi pokazatelji iz informacije o stanju životne sredine u 2017. godini, koju je objavila Vlada Crne Gore za opštinu Pljevlja, govore da Pljevljaci žive u ekološki teškim uslovima.

Kotlina koja zagađuje i vazduh koji davi. Uzbuna zbog višednevnog uznemiravajućeg zagađenja vazduha u Pljevljima. Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, stariji i djeca treba da izbjegavaju bilo kakvu aktivnost na otvorenom.

– Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore u saopštenju koje je izdato juče upozorila je da bi zbog enormnog zagađenja u Pljevljima stanovništvo ovog grada trebalo da se pridržava preporuka koje je izdao Institut za javno zdravlje.

Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, stariji i djeca treba da izbjegavaju bilo kakvu aktivnost na otvorenom. Ne preporučuje se ni otvaranje prozora i provetravanje prostorija – saopštili su iz Agencije.

Objašnjavaju da su u nedelju u popodnevnim časovima izmjerene veoma visoke koncentracije zagađujućih materija u vazduhu na mijernom mestu u centralnim dijelovima Pljevalja.

– Koncentracija sumpor- dioksida u 16, 18 i 19 časova bila je iznad granice upozorenja koja iznosi 500 miligrama po kubnom metru. Najveće zagađenje dostiglo je 558,8 grama po kubnom metru. Uz ovo, zabelježen je i visoka koncentracija smoga, što dodatno štetno utiče na zdravlje ljudi. Posledice koje su osjetili Pljevaljci koji su duže boravili na ulici su otežano disanje, kašalj, stezanje u grudima, suzenje očiju, curenje nosa i neprijatan osjećaj grebanja u grlu.

Pljevljake više od velikih prekoračenja nivoa buke treba da brine ocjena o stanju kvaliteta vazduha. Srednje dnevne vrijednosti PM10 (praškastih čestica) su 193 od 334 dana validnih mjerenja, prelazile propisanu graničnu vrijednost od 50 mikrograma po metru kubnom. Granicu tolerancije od 90 mikrograma prelazile su čak 119 dana. Dozvoljeni broj prekoračenja je 35 dana.PM10 čestice su po ocjeni lekara opasne i duža izloženost velikim koncentracijama može loše da utiče na zdravlje. Srednja godišnja koncentracija koja je 95,61 mikrograma značajno je iznad propisane norme. U informaciji o stanju životne sredine za 2011. godinu, koja je objavljena na sajtu Vlade, zaključuje se da se na osnovu izmjerenih vrijednosti može konstatovati zagađenje vazduha u Pljevljima.

Podaci o prisustvu opasnih materija u zemljištu na području opštine Pljevlja takođe su poražavajući. Rezultati ispitivanja zagađenosti zemljišta ukazuju da na pojedinim lokacijama postoji odstupanje od norme propisane za olovo, bakar, cink, arsen, flor i bor.

Da Pljevljaci ne griješe kada kažu da imaju ozbiljnih ekoloških problema potvrđuje i ocjena iz informacije da je kvalitet vode reke Ćehotine loš. Ocjena da je vodotok lošeg kvaliteta znači da se ta voda može upotrebljavati za navodnjavanje, a nakon prečišćavanja i u industriji, osim u prehrambenoj.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net