Recent Posts

Dnevni pregled vijesti turske štampe~ 27.01.2017

Dnevni pregled vijesti turske štampe~ 27.01.2017

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Magazin” 26. 01. 2017. 08: 52-Dnevni pregled vijesti turske štampe~ 27.01.2017.

Dnevnik Haberturk u vijesti pod naslovom ¨Trebamo popraviti tursko- američke odnose¨ prenosi da je predsjednik Erdogan po povratku sa turneje po afričkim zemljama dao izjavu za novinare u kojoj je kazao da se treba obaviti što prije lični susret sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

¨Trebamo uraditi stratešku analizu naših odnosa. Da li se naši odnosi kreću u zdravom toku? Ne. To trebamo popraviti. Tursko-američke odnose na Bliskom istoku trebamo orijentisati u zdravom pravcu. Mi smo dvije NATO zemlje. Ali se ne može reći da se solidarišemo kada je u pitanju problem na Bliskom istoku¨, izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dnevnik Sabah u vijesti pod naslovom ¨Historijska izdaja Grčke¨ prenosi da je Vrhovni sud Grčke (Arios Pagos) jučer donio odluku o neizručivanju osam odbjeglih turskih vojnika pučista koji su nakon neuspjelog julskog pokušaja vojnog udara terorističke organizacije FETO pobjegli helikopterom iz Turske u susjednu Grčku.

Vrhovni sud je jučer održao ročište na koje su odbjegli pučisti dovedeni vezani lisicama i uz pojačanu policijsku pratnju.

Sudije su potom svakom od njih pročitale presudu kojom Grčka odbija zahtjev Turske za izručenje osam vojnika koji su kao pripadnici terorističke organizacije FETO učestvovali u neuspjelom julskom pokušaju puča u Turskoj, a potom helikopterom turske vojske pobjegli u Grčku.

Dnevnik Vatan u vijesti pod naslovom ¨U đavolskom trokutu na minus 30¨ prenosi da turski vojnici realizuju operaciju u regiji baze Migresav koja je smještena u području gdje se presjecaju granice Turske-Iraka i Irana i koja je poznata kao ¨đavolski trokut¨. Na nadmorskoj visini od 2807 metara i temperaturi od minus 30 turski vojnici regiju čiste od terorističkih elemenata PKK.

Dnevnik Star u vijesti pod naslovom ¨Država napreduje¨ prenosi da i pored svih pokušaja da se stvori negativna percepcija prema Turskoj, država je nakon divovskih projekata Most Osman Gazi i Yavuz Sultan Selim i Tunela Ilgaz započela novi ekonomski projekat. Jučer je održan tender za projekat ceste duge 101 km. u okviru Mosta Čanakkale 1915.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net