Recent Posts

Albright:Upisat ću se kao muslimanka

NA REDU SU MUSLIMANI I IZBJEGLICE: Trump ispunjava obećanje, zabranit će ulazak u SAD ljudima iz ovih država…Madeleine Albright, Trumpovoj zabrani ulaska muslimanskih migranata: Upisat ću se kao muslimanka…

Albright:Upisat ću se kao muslimanka

Bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright je na svom Twitter nalogu objavila da je spremna da se upiše kao muslimanka iz solidarnosti prema pripadnicima te religije u SAD-u.

Albright je odrasla kao kršćanka, a kasnije je došla do saznanja da potiče iz jevrejske porodice.

„Odrasla sam kao katolkinja, postala sljedbenica Episkopalne crkve, a saznala sam kasnije da mi je otac Jevrej. Iz solidarnosti sam spremna da se registrujem kao muslimanka“, istakla je Albright na društvenoj mreži Twitter.

Ova objava na društvenoj mreži je uslijedila kao reakcija nakon što je novi američki predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu naredbu o ograničavanju izdavanja viza za izbjeglice.

Albright je u drugoj objavi na Twitteru istakla da Amerika mora ostati otvorena za ljude svih vjera i porijekla, uz hashtag, “dobrodošle izbjeglice”.

Novi američki predsjednik Donald Trump danas će potpisati nekoliko novih predsjedničkih ukaza kojima namjerava ograničiti imigraciju u SAD iz Sirije i još šest bliskoistočnih i afričkih država.

Očekuje se da će jednim od ukaza biti ograničen pristup SAD-u velikoj većini osoba sa statusom izbjeglica, neovisno o tome iz koje države dolaze. Državljani Sirije i drugih zemalja, a vjeruje se da će se na popisu naći još Irak, Iran, Libija, Somalija, Sudan i Jemen, do daljnjega neće moći dobiti vize za ulazak u Ameriku, tvrde izvori, koji su željeli ostati anonimni.

Nije teško primijetiti da se na popisu takvih država nalaze upravo one s većinski muslimanskim stanovništvom. Pravni eksperti tvrde da bi ta činjenica mogla predstavljati temelj za tužbu i sudsko obaranje Trumpovih odluka, ukoliko uspiju dokazati da je na djelu diskriminacija, što bi bilo u suprotnosti s američkim ustavom.

izvor agencije

 

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net