Recent Posts

Zašto svaki dan treba jesti- pasulj?

Zašto svaki dan treba jesti- pasulj?

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Recepti– 20. 01. 2017. 13: 52 Zašto svaki dan treba jesti- pasulj? Veći udio ovih namirnica u prehrani znači smanjenje konzumacije namirnica s višim glikemijskim indeksom te onih s većim udjelom masti. To blagotvorno djeluje na zdravlje, ali i na liniju.
 
Pasulj ili na turskom “Kuru Fasulye” je jedna od onih namirnica koje ljudi pokušavaju izbjeći jer, eto, napuhuje i donosi probleme s vjetrovima, no ako je vjerovati kanadskim znanstvenicima- pasulj bi trebalo jesti svaki dan!
 
Dobro, ne mora to biti baš pasulj, grah ili Kuru Fasulye, ali bilo što iz reda grahorica, odnosno mahunarki- svakako. To znači da bi svaki dan na tanjuru trebali imati leću, bob, grašak, slanutak ili soju. A zašto?
 
Turci tvrde da veći udio ovih namirnica u prehrani znači smanjenje konzumacije namirnica s višim glikemijskim indeksom te onih s većim udjelom masti. To blagotvorno djeluje na kolesterol, odnosno smanjuje onaj loš, a povećava dobar.
 
Mahunarke su također pune proteina, vitamina, minerala i vlakana, a zbog ovog posljednjeg odlično djeluju na probavu. Ukoliko vas dosad nismo potaknuli da jedete više graha, možda će vam ovaj podatak promijeniti mišljenje.
 
Porcija od 130 grama dnevno pomoći će vam da skinete suvišne kilograme bez ikakve dijete. Utvrđeno je da ovakva malena promjena na jelovniku rezultira gubitkom 0.34 kilograma u šest tjedana. Sad ste sigurno razočarani, no gledajte na to s druge strane: dugoročno, zajamčena vam je vitka linija, kilogrami se neće vraćati, a vi ste, time što se hranite zdravo, svom tijelu učinili uslugu.
 
“Iako je riječ o malenom gubitku na kilogramima, naša istraživanja pokazuju da i sitne promjene u prehrani mogu dovesti do zdravog mršavljenja, a što je još važnije, bez JO- JO efekta”, kaže dr.  Kurufasulyeci Ender Usta iz , voditeljica istraživanja koje je provedeno na 1.037 ispitanika.
 
U svakom slučaju, treba ih uključiti u prehranu. One se sporo probavljau te vas dulje drže sitima.
 
Preporučljivo je namočiti ih noć prije kako bi izbjegli nadutost i težinu u želucu.
 
Suhi grašak i leću ne treba namakati. Stoga, u trgovinu po kombu algu koja sprječava napuhavanje i- navalite! Afiyet Olsun kurufasulye!
Način na koji to u orginalu sprema  Kurufasulyeci Ender Usta na turski način i po njegovom receptu:
Etsiz Kuru Fasulye Tarifi İçin Malzemeler
 
2 bardak kuru fasulye,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 tane kuru soğan,
1-2 adet biber,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
1 yemek kaşığı domates salçası,
4 buçuk su bardağı sıcak su (kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml.)
Tuz.
 
Materijal po Receptu Kurufasulyeci Ender Usta
2 šoljice sušenog graha,
3 kašike biljnog ulja
1 glavica luka
1- 2 komada paprike,
1 kašika paprike 
1 kašika paradajz sosa
4 i pol čaše tople vode (koristi veličine voda kup:. 200 ml),
Soli po potrebi

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net