Recent Posts

Zagreb: Drama, saborska straža iznijela Pernara i Sinčića

Zagreb: Drama, saborska straža iznijela je Pernara i Sinčića 

Zagreb– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region– 20. 01. 2017. 16: 52 : Saborska straža iznijela je Pernara i Sinčića iz sabornice. Incident u Hrvatskom saboru.

Hrvatski sabor u petak je, na zahtjev Kluba HDZ-a, odredio stanku nakon mučne situacije nastale nakon što se Ivan Pernar iz Abecede demokracije oglušio na zahtjev predsjedavajućeg Željka Reinera da napusti sabornicu, a Reiner potom pozvao saborsku stražu da ga odvede.
 
“Određujem stanku radi mira u sabornici”, rekao je Reiner dok je Pernar ostao sjediti na svom mjestu okružen dvojicom saborskih stražara i nekolicinom zastupnika.
 
Reiner je već ranije upozorio Pernara da ne jede jabuku u sabornici, a kulminiralo je kad mu je zastupnik Abecede demokracije dobacivao iz klupe dok je za govornicom bio Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.
 
“Ne dobacujte iz klupe, dosta je bilo s jabukama”, poručio je Reiner Pernaru, pa kad je ovaj nastavio, ponovno ga opomenuo i pozvao da napusti dvoranu, dobrovoljno ili uz stražu.
 
“Dobro, pozovite”, uzvratio mu je Pernar, a Reiner konstatirao kako zna da mu to odgovara, prenosi Hina.
 
Nakon kraćeg otezanja saborska straža iznijela je iz sabornice Ivana Pernara, kao i Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida, koji je stražarima priječio put, pa su obojica iznesena iz dvorane u kojoj se odvijaju plenarne sjednice.
 
Ivan Vilibor Sinčić optužio je kasnije predsjedavajućeg Željka Reinera (HDZ) kao glavnog krivca za današnje nesvakidašnje događaje u sabornici.
 
“Do svega ovoga nije trebalo doći da se Reiner nije tako agresivno ponašao”, rekao je Sinčić novinarima, prozivajući Reinera da je potpuno nepotrebno reagirao.
 
Potpredsjednika Sabora proziva i da je njemu, ali i drugim zastupnicima više puta upadao u riječ.
 
Reiner je izjavio da je reagirao “striktno” po Poslovniku, koji, kaže, jasno propisuje kako se vodi sjednica, kad se mora opomenuti zastupnika, oduzeti mu se riječ…
 
“Opcija je da Sabor radi na dobrobit građana, zastupnici su tu da zastupaju ideje građana, ne da jedu pizze, jabuke, da vičemo jedni na druge, budemo neuljudni”, naglasio je potpredsjednik Sabora.
 
“Gospodin Pernar je od one famozne jabuke do vikanja s mjesta ometao svog kolegu Sinčića da iznese stav. Zastupnik ne može ustajati i vikati s mjesta, vikanje nije način ponašanja, Sabor time ne dobiva na dignitetu”, rekao je Reiner.
 
Incident se dogodio za vrijeme burne rasprave o izvješću Mandatno- imunitetnog povjerenstva da se ne ukine imunitet Boži Petrovu i Miri Bulju iz Mosta, koje je zbog klevete tužio bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.
 
Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk poručio je nakon incidenta kako mu se više sviđa stil vođenja sjednice HDZ-ovih saborskih potpredsjednika Gordana Jandrokovića i Milijana Brkića nego Željka Reinera, koji je izbacio Pernara i Sinčića iz sabornice.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net