Recent Posts

Beograd: Vučić zabranio Nikoliću da priča gluposti

Beograd:Vučić zabranio Nikoliću da priča gluposti

Beograd– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 19. 01. 2017. 08: 52 Beograd:Vučić zabranio Nikoliću da… Vučić zabranio Nikoliću da priča o ratu. Premijer Srbije Aleksandar Vučić zabranio je svim ministrima, državnim funkcionerima i službenicima da komentarišu dešavanja u regionu zbog neodmjerenih izjava koje su se poslednjih dana pojavljivale u medijima.

– Molim vas da u narednom periodu, a zbog osjetljivosti političkog trenutka u regionu, dozvolite da budem jedini koji će u ime Vlade da komentariše odnose u regionu. Hvala vam na razumjevanju i molim da obavjestite sve funkcionere i službenike Vlade o mojoj molbi- stoji u pismu u koje je na uvid ponudio medijima.

Kako se spekuliše, Vučić je isprovociran ponašanjem i zapaljivim izjavama predsjednika Tomislava Nikolića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića koji prethodnih dana nisu birali riječi.

– Nikolić i Đurić svojim izjavama izlaze izvan onog što je dogovoreno. Vučić pokušava da ublaži štetu koje ova oštra i nepromišljena retorika nanosi Srbiji – kaže izvor iz jedne ambasade države članice EU.

I zaista, novih gorljivih izjava, makar juče, nije bilo.

Tomislav Nikolić je prethodnih dana više puta pokazao da neće birati sredstva da se održi u fotelji. Aktuelni predsednik će do aprila biti i vojskovođa i ratni huškač.

Uz kampanje na ovim prostorima nekako po pravilu idu porast nacionalizma, rodoljublja i otpora prema susjedima. Imali smo to i pred parlamentarne i predsjedničke izbore u Hrvatskoj, pred parlamentarne izbore u Srbiji, a zahuktava se i pred nastupajuće predsjedničke izbore. Apsurdno, ali teške riječi, prijetnje, zveckanje oružjem, tenkovima i kamionima i busanje u prsa garancija su nekog procenta glasova više.

Nikolić je negirao da zvecka oružjem, ali da će ako bude ugrožen srpski narod na KiM otići u rat i on i njegovi sinovi.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da je cijela stvar nepotrebna, uključujući slanje voza u nevrijeme kada su odnosi s Prištinom već zaoštreni zbog oslobađanja Ramuša Haradinaja.

– Nikolićevi potezi su u funkciji predizborne kampanje. Zapaljivim izjavama on anulira animozitet kod biračkog tijela na koje računa, a koje negoduje zbog pregovora u Briselu. Predsjednik pokazuje mišiće, spremnost da brani dostojanstvo, a koja je cjena toga i da li je najmudrije, druga je priča- kaže Popov.

On kaže da nam ulje na vatru nije potrebno, jer je dovoljna jedna šibica da stvari izmaknu kontroli.

– Nikolić ide nadesno, proruski orijentisano biračko tijelo svojim izjavama pravi plan za Kosovo koji niko nije vidio, zvecka oružjem, veliča Rusiju. Vučić je, s druge strane, čvrsto na evropskom putu. To je dupli pas predsiednika i premijera kako bi oba krila bila pokrivena- zaključuje Popov.

Da su Nikolićeve izjave dio kampanje smatra i potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović. Ona je poručila da “očekuje od srpskih političara da ne koriste Srbe sa Kosova u svojim kampanjama i da svojim izjavama doprinose smirivanju tenzija, kao i da nikako ne očekuje da predsjednik Tomislav Nikolić proziva Vladu što nije tražila povratak srpske vojske na Kosovo”.

– Uvjerena sam da predsjednik jako dobro zna zašto naših vojnika nema na Kosovu- navela je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da ne očekuje od predsjednika Srbije ni da implicira da bi Vlada oćutala na eventualno ubijanje Srba na Kosovu i da zbog toga na par mjeseci prije izbora prijeti svojom ostavkom.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net