Recent Posts

Turske mantije

Turske mantije

Turske mantije ili Mantı, punjenje okruglice s mljevenim mesom, specijalitet su turske kuhinje. Mantije ili klepe vole svi. U beskrajnom bogastvu turske kuhinje, mantije- mantı, su jelo koje je broj jedan na ovim prostorima.

Prvi pisani recepti za mantije datiraju još od vremena prije Osmanlija i u njma se navodi da su pripravljene od jedne jufke, bez nadjeva ,  kuhane ili pečene, i bile su različitih veličina . Medjutim, u receptima iz vremena Otomanskog carstva, sredinom 15. stoljeća, več  nalazimo  recepte  za Manti koje su punjene sitnom janjetinom, i služe se prelivene jogurtom pomiješanam sasjeckanim bijelim lukom posute sumacom. Danas u vrijeme moderne turske kuhinje, Mantije  su obično punjene mljevenim mesom i lukom,  prelivene jogurtom i bijelim lukom, a prelijevaju se sa istopljenim malacem sa  crvenom paprikom u prahu i posute sa sumac i /  sušenom mentom .

Donosimo vam detaljan recept kako da ih napravite tako da vam ispadnu prosto savršene.

Potrebni sastojci:

3 čaše brašna
2 kom jaja
1 kašika soli
1 čaša vode

Smjesa za punjenje:

250 grama mljevenog mesa
1 narendani luk
Pola kašike bibera
1 kašika soli

Smjesa za sos:

2 čehna bijelog luka
Jogurt
Crveni biber ili čili
1 kašika margarina

Priprema:

Prvo pripremiti tijesto za jufku. Dobro izmutiti jaja i dodati kašiku soli. Potom dodati brašno i još jednom sve izmiješati rukama da dobijete lijepo tijesto. Tijesto prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom mjestu 10-15 minuta.

U međuvremenu pripremiti punjenje. Meso, rendani crveni luk, so i biber- sve dobro izmiješati.

Pobrašniti radnu površinu i razvaljati tijesto -tanko . Rezati po dužini i širini u razmacima od 1,5 cm.

Svaku kockicu puniti sa malo mesa i zatvoriti sa strana (u obliku bohče).

Kada su sve mantije spremne prokuhati vodu i posoliti po želji. Dodati mantije i pustiti da se kuhaju 10-15 minuta. Kada su mantije skuhane pripremiti sos, a mantije izvaditi iz vode (znat ćete da su skuhane onda kada se dignu na površinu).

U jogurt dodati narendani bijeli luk i politi po mantijama a na jogurt dodati istopljeni margarin sa crvenom paprikom u prahu- ko voli može tucana ljuta paprika.

AFIYET OLSUN

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net