Recent Posts

Turski burek efendija

Turski burek efendija

Tradicionalna turska kuhinja je nezamisliva bez bureka-“Börek”. “Böreklerin efendisi”- “Turski Burek efendija” je jedan od najukusnijih bureka iz ove kuhinje.  Recepti za burek se mogu naći u najstarujim pisanim kuharicama, a najbolji su oni iz starih osmalniskih iz kuhinje Top Kapi saraya.

Turska kuhinja je poznata po raznovrnim  ukusnim pitama, koje su slojevite, i sve pod nazivom “burek” “Börek” – burek je napravljen od slojeva razvijenih kora (nazivaju se yufka) . Burek može biti različitih oblika ili veličina, filovan mesom, sirom, spanaćem ili krompirom.

Većina ljudi u Turskoj jede burek nekoliko puta nedeljno. Burek je prisutan u svakom domu, poslastičarnicama i pekarama. Porodice često imaju svoje recepte i posjedovanje dobrog burek recepta je vještina, koja se stiče kroz generacije, a svaka porodica receptu za burek, dodaje sopstveni pečat.

U Turskoj, mnogi kuhari i domaćice samostalno razvijaju kore (yufka). Ali zauzeti gradski kuvari, često odlučuju da kupuju sveže razvijene kore, iz svoje lokalne pekare, gde ‘yufkacı’ valjaju sveže testo i prave savršene, tanke listove kora.

Potrebni sastojci:

6 jufki
1 šolja mlijeka
2 jaja
½ šolje ulja
Smjesa za punjenje :

500g mljevenog mesa
2 paradajza
1 luk
2-3 komada zelene paprike
ulje
so
crni biber
ljuta paprika-tucana papričica
Za preliv:

1 jaje
Čurekot (crni kim)

 

Priprema :

Prvo treba, fino usitniti luk, a zatim na  ulje propržiti u dubljoj tavi.. Nakon što ste propržili usitnjeni luk, dodajte mljeveno meso. Pošto ste dobro promiješali , dodajte paradajz, paprike (koje ste sitno isjeckali) i začine. Poklopite i dinstajte  . Mnogi u sve ovo dodaju pistacije i razne suhe groždjice koje zaista daju još ljepši ukus i neku dozu orijentalnog ukusa.

U zdjeli sjediniti , mlijeko, ulje i jaja .

Zatim jufke posipajte sa ovom smjesom. Prvu jufku  stavite je na sto i premažite-poprskajte sa ovom smjesom od jaja…  Ovako poprskane 3 jufke, složite  jednu na drugu.

Na ove jufke stavite smjesu od mljevenog mesa i prekrijte sa preostale 3 jufke koje takodje premažete sa smjesom od jaja.

Možete zarolati kao u običnoj piti ili sve jufke direktno slagati u tepsiji- slagani burek . Orginalni recept je da se jufke zarolaju. Na kraju premazati sa jejetom i posutu sa čurekotom.

Peći u zagrijanoj  pećnici na 180 stepeni, dok ne porumeni i ne dobije zlatno-ružičastu boju.

Služiti uz kiselo mlijeko ili  turski cacek (džadžek)salatu…

AFIYET OLSUN

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net