Recent Posts

Turska napušta NATO

ERDOGAN SE MALO NAŠALIO: Evo da li Turska napušta NATO

Lider ruskih Liberal demokrata rekao je kako mu je Erdogan sugerisao da postoji mogućnost da Turska napusti NATO, a evo i zašto…

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan iznenadio je svjetsku javnost kada je 2013. godine povodom Šangajske organizacije za saradnju (SCO) rekao Vladimiru Putinu: “Izvuci nas iz ove patnje (pokušaji pristupanja EU). Voljni smo da stavimo , finalizujemo sporazum o slobodnoj trgovini sa evroazijskim zemljama. Razgovarao sam o SCO sa vama ranije. Nama je stalo do toga”.

Tada, Erdoganova izjava je djelovala kao šala ili provokacija sa ciljem slanja poruke u Brisel: “Niste nam potrebni, imamo druge opcije”. Veoma mali broj ljudi shvatio je Erdoganovu izjavu ozbiljno,Tri godine kasnije, u novembru 2016. Erdogan se još jednom dotakao pitanja turskog učešća u SCO.

“Turska ne treba da kaže: ‘Mi smo za EU, bez obzira na sve’… Na primjer, zašto Turska ne bi bila deo šangajske petorke?”, rekao je Erdogan.

Ovog puta, njegove riječi nisu više bile dočekane neozbiljno. Mnogo toga se promijenilo od 2013. Prije svega, odnosi Turske sa Zapadom su oslabili, naročito nakon propalog puča u Julu i masovnih čistki koje su uslijedile. Dalje, EU je postala sve manje privlačna Ankari uslijed velikog broja unutrašnjih problema sa kojima se Unija suočavala (kao što je Bregzit) i sa kojima se suočava (izbjeglička kriza, islamofobija i uspon desnice). Na kraju, odnosi Rusije sa Zapadaom također su zahladnjeli zbog ukrajinske krize, aneksije Krima i intervencije u Siriji.

Svi ti faktori su zbližili Moskvu i Ankaru, kako jednu s drugom, tako i sa ne-zapadnim parterima, čime je članstvo Turske u SCE postalo još izglednije. Takozvana “Šangajska petorka” (Rusija, Kina, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan) nastala je 1996, a 2001. preimenovana je u SCO pošto se priključio i Uzbekistan.

Nakon toga, status promatrača u SCO dodijeljen je Mongoliji, Iranu, Bjelorusiji i Afganistanu. Indija i Pakistan pristupili su SCO u junu 2016., a ove godine postat će punopravni članovi. Turska je “partner u dijalogu” od 2012.

 

izvor agencije

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net