Recent Posts

Prognoza do kraja zime 2017

Prognoza do kraja zime 2017

  • do kraja zime se zadržava pretežno hladno i snježno vrijeme
  • otopljenja kratkotrajna i slabo izražena
  • slab utjecaj atlantika
  • moguće širenje uticaja sibirskog anticiklona u februaru
  • sredinom januara hladno uz snijeg
  • novo zahlađenje moguće krajem mjeseca
  • vrlo hladno vrijeme moguće početkom i u trećoj dekadi februara
  • količina padavina u okviru prosječnih vrijednosti ili malo ispod njih 
  • postoji mogućnost da zima 2016/17  bude najhladnija u poslednjih 10-tak godina

Dugoročna prognoza vremena do kraja zime 2017 godine

U odnosu na poslednju sličnu analizu razvoja vremena tokom akuelne zime nije došlo do bitnih promjena u odnosu globalnih parametara koji uslovljavaju glavne vremenske trendove tokom ove zime.

Naš region bi se pretežno nalazio u prodoru hladnog vazduha sa sjevera i sjeveroistoka kontinenta, a u zavisnosti od odnosa anticiklona sjevernije od nas i ciklona južnije od nas padavine bi dolazile u naletima. Ovako postavljena opšta situacija za tekući mjesec sugeriše da bi on trebao biti hladniji ali možda i znatno hladniji od prosjeka uz manji deficit ili prosječnu količinu padavina.

ENSO signal je i dalje negde između -0.75 i -025 dakle, u blagoj „la Nina“ fazi ili ENSO-neutralan. Ovakav trend će se nastaviti i tokom narednih meseci i sve do ranog ljeta ove godine bismo trebali boraviti u neutralnoj zoni (između -025 i +0,45). Ovakav ENSO signal je, kao što se i očekivalo pokazao znatno povoljniji za hladniji trend razvoja vremena toko ove zime.

Stanje AO I NAO index-a su posle dosta boravljenja u pozitivnoj sferi tokom proteklog mjeseca, od početka ovog mjeseca ušli u izrazito negativnu fazu, što se i primjećuje preko čestih razvijanja anticiklonalnih stanja u višim geografskim širinama (preko 65 stepena SGŠ).Anticikloni u tom prostoru potiskuju mlaznu struju duboko na jug i jugoistok, omogućavajući hladnom, arktičkom vazduhu da se spusti u niže geografske širine. Za sada su ti prodori išli veoma duboko na jugoistok i svojom glavninom zahvatali predjele krajnje istočne i jugoistočne Evrope.

Pokazatelji AO i NAO index-a i dalje favorizuju pretežno negativno stanje, naročito iza 25.01. i oko 10.02. oko 23.02. što sugeriše barem još nekoliko ozbiljnijih prodora hladnoće nad kontinent Evrope. Rano formiranje i rekordno povećanje snježnog pokrivača iznad Evroazijskog dela Rusije i jako hlađenje ovog dela svijeta je došlo do izražaja krajem protekle godine nad kranjim istokom Evrope, a početkom ove godine i nad našim predjelima, kada se uz povoljnu sinoptičku situacije izuzetno hladan vazduh iz ovog djela svijeta razlio ka Evropi donoseći rekordno niske temperature vazduha.

izvor agencije

 

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net