Recent Posts

Dron iznad Kapadokije, zimski vakat i zaman, priča o bajci

Dron iznad Kapadokije, zimski vakat i zaman, priča o bajci

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- region- Putovanje” 10. 01. 2017. 10: 52 Dron iznad Kapadokije u zimskom vaktu i zamanu. Prizori iz jedne od najznačajnijih turističkih destinacija Turske Kapadokyje, nakon što je snijeg prekrio stjenovite krajolike, oduševljavaju kako domaće tako i strane turiste.

Kapadokiju svake godine posjeti nekoliko stotina hiljada domaćih i stranih turista, a njene ljepote tokom zimskog perioda zabilježili su snimci dronom.

Sunce koje se pojavilo danas nakon nekoliko dana intenzivnih padavina, pružilo je priliku prisutnima da se osjećaju kao u bajci.

Turisti su u zimskoj idili mogli uživati i iz balona te iz ptičije perspektive vidjeti ljepotu krajolika i učestvovati u drugim aktivnostima.

Na 200 kilometara severoistočno od Ankare, glavnog grada Turske nalazi se monumentalni kompleks čudnovate lepote, gradovi večne slave, kulturne riznice, fenomeni prirode

Kako je kad je narod bez vojske, tražeći utočište od rimskih progona našli su ga pod kamenim svodovima Kapadokije gdje su izgradili 36 podzemnih gradova i 600 crkava. Te neobične građevine od kamena dobile su ime vilenjački dimnjaci, a sam naziv Kapadokija na persijskom znači “zemlja lijepih konja”.

Koliko je ova oblast bila na cijeni govori i historijska činjenica da su u rimsko vrijeme porezi na izvoz robe proizvedene u Kapadokiji bili vrtoglavo visoki.

Ka ovom prirodnom čudu putujemo iz grada Konje, predvorja Kapadokije. Predio je brdovit, ogolio, pasivan. Međutim, kako se približavamo cilju postaje pitomiji. Između poleglih stijena ugnjezdila se varošica Urgup. „Stigli smo u Kapadokiju! Budite spremni da vidite čuda neviđena!”, najavljuje reporter regionalnog portala http://iBalkan.net

Prvo što se primeti je jedinstven pejzaž kroz koji krivuda asfaltni put. Nigdje sela, zaseoka ni kuće– samo gola brda, gromade nepravilnih oblika i visoke glatke stijene neobičnih oblika. Pojedine su „istačkane“ bezbrojnim šupljinama- ulazima u pećine izdubljenim u lavi. U onim nižim smještene su crkve i kapele. Ispod litica žive monasi i askete. Manji otvori su golubarnici…

Teško je napustiti Paša Ba, u sijećanju ostaje doživotno. Sa tom slikom čudesnog i lijepog vraćamo se i prolazimo pored zasjeoka, naselja u stijenama, čudesnih hotela!

Jedan od najluksuznijih i najskupljih, takođe ukopan u lavi, ima izgled pećine sa hrapavim prozorima i zemljanim podom. Ko ga odabere boraviće u “pećinskoj sobi”, kao kod Kamenka i Kremenka! A gostiju ima mnoštvo, svakodnevno stižu sa svih strana sveta a ovih dana i pod snijegom koji nije zabilježen decenijama godina!!!

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net