Recent Posts

Dojave o bombama u zgradama Kantona Sarajevo

Lažne dojave o bombama u zgradama Kantona Sarajevo

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 09. 01. 2017. 17– Lažne dojave o bombama u zgradama Kantona Sarajevo. Kontradiverzionim pregledima zgrada Kantonalnog suda Sarajevo i Vlade Kantona uvrđeno je da su upućene dojave o postavljenim eksplozivnim napravama lažne, rekao je dežurni operativni MUP-a Kantona Sarajevo.

Dojave o bombama u zgradama Vlade Kantona Sarajevo i suda…

“Kontradiverzioni predgled zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu završen je oko 16.40 časova. Pregled zgrade Kantonalne vlade završen je ranije i utvrdili smo da je riječ o lažnoj dojavi”.

Obje zgrade su nakon toga evakuisane.

Uposlenici u zgradi Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu evakuisani su danas prijepodne zbog dojave o bombi.

Nepoznata osoba danas je u 11.44 sati obavestila sarajevsku policiju da su postavljene eksplozivne naprave u zgradama Opštinskog suda u Sarajevu i Vladi Kantona Sarajevo, potvrđeno je za iz Dežurnog operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

– Na obadvije lokacije upućene su naše ekipe kako bi obavile detalja pregled, nakon čega ćemo imati više informacija– saopšteno je Dežurnog operativnog centra MUP KS.

Pregled zgrade Kantona Sarajevo je završen, a utvrđeno je je da se radilo o lažnoj dojavi. KDZ pregledi Općinskog i Kantonalnog suda još traju, kazali su iz policije.

Prema nepotvrđenim informacijama, u toku je evakuacija zaposlenih navedenih institucija.
Samo na području Kantona Sarajevo u posljednjih 18 mjeseci upućeno je deset lažnih dojava o postavljenim bombama, a uhvaćena je tek polovina krivaca.

 

Slično je i u drugim krajevima. Prije samo nekoliko dana muškarac (42) iz Bužima paralizovao je trgovački centar u Bihaću i to nakon što je jednoj od radnica centra prišao i rekao da je u objektu postavljena bomba.

Iako u BiH nisu toliko česte dojave i lažne prijetnje bombama ipak postaju jedan od najvećih problema za normalno funkcionisanje brojnih državnih službi, sudova, škola, marketa, pa čak i gradskog i avio – prevoza.

Policijski službenici koji obavljaju KDZ preglede pojašnjavaju da se većina poziva uputi sa telefonskih govornica, ali i sa SIM kartica koje se iskoriste za taj jedan poziv i bace. Do tih kartica, odnosno brojeva svi mogu veoma lako doći pa je upravo zato dojavljivače nekada nemoguće i otkriti.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net