Recent Posts

Apel, ne krećite na put bez prijeke potrebe

Apel, ne krećite na put bez prijeke potrebe

Istanbu,Sarajevo, Beograd– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 08. 01. 2017. 08: 32- Apel, ne krećite na put bez prijeke potrebe. Ovo su apelovali na građane iz regionalnih centara na Balkanu i da narednih dana, zbog loših vremenskih prilika, ne kreću na put bez prijeke potrebe.

Ekstremno niske temperature posljednjih dana okovale su Evropu, a zabilježeno je i nekoliko smrtnih slučajeva od posljedica smrzavanja.

Iz Bosanskohercegovačkog auto- moto kluba (BIHAMK) jutros su objavili da je zbog nestabilne vremenske situacije i loših uslova za vožnju, pojačana kontrola posjedovanja zimske opreme za sva motorna vozila, a policija iz saobraćaja isključuje vozila koja nemaju zimsku opremu. Ovakav režim se posebno odnosi na dionice preko planinskih prevoja, javlja regionalni portal http://iBalkan.net.

Iz BIHAMK-a navode da je kao i jučer i danas zbog snježnih nanosa potpuno obustavljen saobraćaj na putevima Tomislavgrad-Prozor i Rakitno- Blidinje, dok je na području cijelog Livanjskog kantona zabranjen saobraćaj za vozila preko 7.5 tona. Na autoputu A-1 Zenica-Tarčin saobraća se uz ograničenje brzine od 60 km/h.

“Vozače upozoravamo i na mjestimično jake udare vjetra. Zbog izrazito niskih temperatura upozoravamo na poledicu na kolovozu. Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila“, kažu iz BIHAMK-a.

Na Bjelašnica je jutros izmjerena visina snijega 69 centimetara, na Ivan Sedlo 46, a u Han Pijesak 44, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

”U Goraždu je 40 centimetara snijega, na Kupresu 30, Sokocu 25. U Sarajevu, glavnom gradu BiH jutros je snježni prekrivač visok 22 centimetra, u Srebrenica 18, Bugojnu 12, Banjoj Luci 9”, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, javlja

“Putevi Srbije” navode da su na teritoriji cijele zemlje moguće poledice zbog nepovoljnih vremenskih uslova i niskih temeratura.

 “Molimo sve građane koji ipak odluče da krenu na put da koriste zimske gume i lance i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu”, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da raskvašenog snega visine do pet centimetara mestimično ima na putevima prvog prioriteta na teritoriji Vranja, Valjeva, Novog Pazara i Ivanjice.
Zbog loših vremenskih uslova otkazani su brojni letovi aviokompanije Turkish Airlines (THY), uključujući i sutrašnje letove za Sarajevo, Beograd, Skoplje i Ljubljanu.

Zbog obılnıh snježnih padavina, poledice i snažnog vjetra otkazani su brojni letovi Turkish Airlinesa sa aerodroma Ataturk i Sabiha Gokcen u Istanbulu.

Između ostalih, otkazani su letovi i za London, Ženevu, Baku, Medinu, Bagdad, Kijev, Dohu, Tel Aviv kao i za brojne turske gradove.

Inače, zbog loših vremenskih uslova privremeno su bile zatvorene piste na aerodromima u Istanbulu. Ekipe koje rade na održavanju aerodroma od poslijepodnevnih sati se bore sa snježnom mećavom.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net