Recent Posts

Pripadnici OSBiH ne smiju učestvovati na obilježavanju Dana RS-a

Pripadnici OSBiH ne smiju učestvovati na obilježavanju Dana RS-a

Sarajevo:– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus” 06. 01. 2017. 13: 52 Pripadnici OSBiH ne smiju učestvovati na obilježavanju Dana RS-a. Komandant NATO-ovog štaba u BiH, brigadna generalica Vojske SAD-a Giselle Wilz, tvrdi da je pravni okvir jasan.

Komandant NATO-ovog štaba u Bosni i Hercegovini, brigadni general Vojske SAD-a Giselle Wilz, izjavila je da nijedan pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne smije učestvovati na obilježavanju 9. januara, Dana bh. entiteta Republika Srpska.
 
Ona je za novinsku istakla da je institucionalni i pravni okvir jasan.
 
Sistem pukova, navela je, uključujući i Treći (RS) pješadijski puk, uspostavljen je sporazumom sva tri konstitutivna naroda kako bi se kreirao odobreni mehanizam za njegovanje posebnih naslijeđa i tradicija.
 
“U skladu sa dogovorenim, sve aktivnosti pukova moraju se odobriti kroz lanac komandiranja, koji je definiran zakonima i propisima u oblasti odbrane”, kaže Wilz.
 
Zakon štiti ustavni poredak Bosne i Hercegovine
 
Dodaje da je ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš bila u pravu kad nije odobrila učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u aktivnostima 9. januara.
 
Wilz kaže da su pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine položili zakletvu da će braniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine.
 
“Osim toga, Zakon o odbrani jasno kaže da aktivnosti koje su u suprotnosti s Općim okvirnim sporazumom za mir predstavljaju osnov za smjenu sa dužnosti. U ovom trenutku učešće bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u bilo kojem dijelu programa Dana RS-a 9. januara predstavljalo bi kršenje Zakona o odbrani: prema zakonu, te osobe podlijegale bi disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovi postupci mogli bi se razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”, zaključila je Wilz.
 
Vojni orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvovat će u organizaciji 9. januara, Dana RS-a, potvrđeno je ranije iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.
 
Ministarstvo odbrane odobrit će učešće Vojnog orkestra- bend Banja Luka u ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara 2017. godine, između ostalog, u odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima Vojske RS-a, Narodnooslobodilačkog rata i civilnim žrtvama rata.
 
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine bez konsenzusa
 
Prеdsјеdništvо Bosne i Hercegovine nа 46. vаnrеdnој sјеdnici u petak u Sarajevu rаzmаtrаlо je učestvovanje Тrеćеg pјеšаdiјskоg puka Оružаnih snаgа Bosne i Hercegovine u аktivnоstimа pоvоdоm Dаnа RS-a.
 
Prеdsјеdаvајući Prеdsјеdništvа Мlаdеn Ivаnić prеdlоžiо је pоtpunо učеšćе Тrеćеg pјеšаdiјskоg pukа u аktivnоstimа u vеzi sa Dаnоm RS-a, dоk је člаn Prеdsјеdništvа Bаkir Izеtbеgоvić biо prоtiv bilо kаkvе upоtrеbе pripаdnikа Оružаnih snаgа Bosne i Hercegovine u оvim аktivnоstimа.
 
Оdlukа о učestvovanju Тrеćеg pјеšаdiјskоg pukа niје dоnеsеnа zbоg nеdоstаtkа kоnsеnzusа.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net