Recent Posts

Dnevne vijesti turske štampe~ 04.01.2017

Dnevne vijesti turske štampe~ 04.01.2017

Istanbul:– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Magazin” 04. 01. 2017. 09: 52 Dnenvne vijesti turske štampe~ 04.01.2017

Dnevnik Haberturk u vijesti pod naslovom ¨Idite na odmor u Tursku¨ prenosi da se Amerikanac Jacob Raak, koji je povrijeđen usljed terorističkog napada u Istanbulu, vratio u domovinu. Na aerodromu Ataturk u Istanbulu Raak je novinarima kazao:

¨Opet ću doći u Istanbul i neću napustiti ovaj grad. Ovo je jako divna zemlja. Ljudi su jako dobri. Prijatelji su sve vrijeme bili uz mene i pomagali mi¨. Raak je kazao da mu je jako žao što je ovako divnoj zemlji ovo učinjeno.

Novinar The Independenta Simon Calder je kazao da bi najbolji odgovor na teroristički napad na noćni klub bio odlazak na odmor u Tursku.

Fudbaler Galatasaraya Holanđanin Wesley Sneijder je kazao:

¨U Istanbulu sam jako sretan. Neću napustiti Istanbul¨. Glavni konzul Holandije Robert Schuddeboom je, u znak solidarnosti, sa suprugom posjetio Sultanahmet i park Gulhane.

Dnevnik Vatan u vijesti pod naslovom ¨Nemojte upasti u zamku društvenih mreža¨ prenosi da je premijer Numan Kurtulmuš izjavio da poruke na društvenim mrežama u vezi načina života, koje su se počele širiti nakon terorističkog napada, idu u korist teroru.

¨Neke strukture pokušavaju razdvojiti ljude po vjerskim opredijeljenjima i vjerovanjima. Poruke koje se ne poklapaju sa interesima zemlje su zločin koji neće proći nekažnjeno¨, rekao je Kurtulmuš.

Dnenvik Sabah u vijesti pod naslovom ¨Sredstva korištena za napad američke proizvodnje¨ prenosi da je terorista iz noćnog kluba u Istanbulu koristio bombu Flashbang iz inventara specijalnih američkih jedinica, da je prošao specijalnu obuku i da je prije 15 dana došao u Istanbul. U ranijim napadima u Turskoj nije korištena ovakva vrsta bombe, koja se nalazi u inventaru američke vojske a čija fabrika je smještena u Pensilvaniji. I meci koje je terorista koristio su specijalne proizvodnje.

Dnevnik Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨2017: Godina ekonomskog napretka Turske¨ prenosi da je ministar ekonomije Nihat Zeybekči izjavio da su promjene uredbi u vezi investicija privukle mnogobrojne strane ulagače. Ove godine ćemo još više oživjeti našu ekonomiju.

Dnevnik Star u vijesti pod naslovom ¨I pored vatrenog obruča nada se probudila¨ prenosi da je Turska iza sebe ostavila tešku godinu, kako zbog pokušaja vojnog udara, 15. jula, tako i zbog terorističkih aktova, regionalnih i globalnih zbivanja. No, izvoz u decembru je probudio nove nade. Naime, izvoz je u decembru povećan za 9,3% i iznosio 12,82 milijardi dolara.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net