Recent Posts

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan o terorističkom napadu u noćnom klubu

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan o terorističkom napadu u noćnom klubu

ISTANBUL:– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 01. 01. 2016. 09: 12- Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan o terorističkom napadu u noćnom klubu.

Najmanje 39 osoba je smrtno stradalo dok je 69 povrijeđeno u terorističkom napadu u noćnom klubu u istanbulskoj modnoj četvrti Ortakoy.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je rano jutros sa premijerom te zemlje Binalijem Yildirimom, guvernerom Istanbula Vasipom Sahinom i glavnim državnim tužiocem Irfanom Fidanom o terorističkom napadu koji je iza ponoći izveden u Istanbulu.

Prema izvorima bliskim turskom predsjedniku, Erdogan je u odvojenim telefonskim razgovorima informisan o napadu, te o stanju u kojem se nalaze ranjeni.

Najmanje 39 osoba je smrtno stradalo dok je 40 povrijeđeno u terorističkom napadu u noćnom klubu u istanbulskoj četvrti Ortakoy, kazao je guverner Istanbula Vasip Sahin.

“U 01.15 sati terorista koji je kod sebe imao oružje sa dugom cijevi je prišao ulazu u klub gdje je stajao policjac koji je ujedno bio prva žrtva. Nakon toga terorista je ubio još jednu osobu te je ušao u klub gdje je nasumično pucao po građanima koji su tamo bili samo kako bi proslavili Novu godinu i zabavili se”, kazao je Sahin.

Šahin je također, rekao kako je napad na građane koji su bili na slavlju i obilježavanju Nove godine terorisitčki čin.

“Ovo je teroristički napad. Prema dosadašnjim saznanjima smrtno je stradalo najmanje 35 osoba među kojima je i jedan pripadnik policijskih snaga. Povrijeđeno je najmanje 40 osoba i svi su hospitalizirani. U toku je detaljna istraga u vezi sa ovim napadom. Policija radi na tome”, pojasnio je guverner Istanbula Vasip Sahin.

Pojavili su se video snimci napada na klub u Istanbulu u novogodišnjoj noći i u kome je stradalo najmanje 39 osoba. Napadač je bio obučen u kostim Deda Mraza.

Turski zvaničnici su naveli da među stradalima ima 15 stranih državljana, kao i da su desetine ljudi ranjene ili povređene. Napadač je u bekstvu.

Napad se dogodio u poznatom noćnom klubu Reina u elitnom dijelu grada, na evropskoj strani, u djelu općine Bešiktašu. U klubu je u tom trenutku na novogodišnjoj žurki bilo oko 750 ljudi.

Neposredno nakon napada, na društvenim mrežama pojavili su se snimci sigurnosnih kamera na kojima se vidi zločinac tokom krvavog pohoda.

Nije bilo jasno da li je napadač ima pomoćnika, jer se izveštaji turskih medija oko toga nisu poklapali. Nezvanične informacije govore da je jedan od napadača već bio u klubu, dok je kretanje drugog nepoznato.

Navodno su bili naoružani kalašnjikovima.

Ipak, prema poslednjim informacijama, koje je saopštio turski ministar policije Sulejman Sojlu, turska policija traga za jednim počiniocem, koji je poslije masakra pobjegao iz kluba.

Napad se desio u klubu Reina u Bešiktašu, u koji inače izlazi turska elita, među kojima su i sportisti, košarkaši, fudbaleri, glumci, pjevači…

Nadležni su ovaj napad okarakterisali kao čin terorizma.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net