Recent Posts

Napad u džamiji u Istanbulu, porodična svađa, policija traga za napadačem na noćni klub

Napad u džamiji u Istanbulu, porodična svađa, policija traga za napadačem na noćni klub

Istanbul:– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 01. 01. 2016. 17: 32- Napad u džamiji u Istanbulu, porodična svađa, policija traga za napadačem na noćni klub. Turska policija traga za napadačem koji je prije ponoći u jednom klubu u Istanbulu usmrtio 39 i ranio još 69 ljudi.

Napadač koji je otvorio vatru na vjernike u džamiji Hasan Pasa u naselju Cayirbasi u priobalnom istanbulskom kvartu Sariyer, nakon bijega s mjesta napada je uhvaćen i priveden.

G.A. (15) je ušao u džamiju i otvorio vatru iz lovačke puške na svoga oca. Meci su pogodili oca A. A. i Y. D. koji je pored njega također obavljao molitvu.

A. A. i Y. D. su pogođeni u leđa i hospitalizirani su.

Ministar unutrašnji poslova Turske Sulejman Sojlu izjavio je da je potraga za napadačem na istanbulski klub Reina i dalje u toku.

Sojlu je prethodno izjavio da je, prema poslednjim zvaničnim podacima, u napadu ubijeno 39, a ranjeno 69 ljudi. Ministar policije je naveo i da je među ubijenima i 16 stranih državljana.

Državljani nekoliko arapskih zemalja nalaze među žrtavama napada, potvrdile su turske vlasti.

Ministarka za porodična pitanja Fatma Betul Sajan Kaja izjavila je da među žrtvama ima državljana iz Saudijske Arabije, Maroka, Libana i Libije ne navodeći druge detalje, preneo je Frans pres.

Izraelske vlasti saopštile su da je među žrtvama jedna Izraelka i da je još jedna državljanka povređena u napadu.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je napad u Istanbulu ima za cilj stvaranje haosa u zemlji, javlja Frans pres.

“Oni rade na uništavanju morala zemlje i stvaranje haosa gadjajući civile u takvim gnusnim napadima”, rekao je Erdogan.

Napad se dogodio uprkos jakim mijerama bezbjednosti. U toku novogodišnje noći bilo je angažovano 17.000 policajaca.

Prema rečima istanbulskog guvernera Vasipa Sahina jedan od napadača bio je naoružan “dugom cijevi” i na ulazu u klub najpre je ubio policajca i jednog civila, da bi potom unutra otvorio vatru na goste koji su slavili Novu godinu

Sahin nije mogao da kaže ko je počinilac masakra koji je nazvao “terorističkim napadom“. “Nažalost, on je na okrutan i nemilosrdan način zasuo mecima nevine ljude na novogodišnoj proslavi i zatim pobjegao”, izjavio je novinarima Sahin.

Mediji u izveštajima tvrde da je napadač u odijelu Deda Mraza u elitni istanbulski noćni klub Reina upao u 01.45 časova po lokalnom vremenu.

Televizija NTV navodi da je u klubu, koji se nalazi u kvartu Ortakoy, u to vrijeme bilo više od 700 gostiju i precizira da su neki od gostiju, bježeći od napada, na Bosforu poskakali u vodu.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net