Recent Posts

SENČI I DAN DJEČIJE RADOSTI

SENČI I DAN DJEČIJE RADOSTI

Ne dolazi. Znaš da ne volim iznenađenja”, govori mu ona dok joj glas podrhtava. Dok ih slušam tonem, sjećam se njene priče koju je nerado pričala, a pričala ju je meni bar stotine puta. Uvijek istim riječima, istom dinamikom, istom gorčinom i ironijom u glasu, knedlom u grlu. Svaki put bismo tu priču doživljavale na drugi način , i svaki način je bio pravi. Jer je svaka emocija bila prava.

Bio je to dan dječije radosti 31.12.

Koja ironija. U školi je bila priredba. Senči koja je imala dara za glumu je bila u dramskoj sekciji.

Pripremala se za igrokaz o Dobroj Vili koja u Novogodišnjoj noći ispunjava djeci, siromašnima, napuštenima želje. Ja nisam imala dara za bilo šta osim za pisanje pjesama, literarnih radova o Titu i žitu, domovini, majki, snovima pa sam bila član literarne sekcije.

Imala sam i neku svesku u koju sam zapisivala svoje stihove i nazvala sam je “Moje pjesme , moji snovi”.

Tek sam mnogo godina kasnije čula za film koji se tako zvao i snimljen je mnogo godina prije nego sam se ja rodila. Bila sam kao i ostali smrtnici u publici. Sa nestrpljenjem sam isčekivala njen izlazak. Znala sam da će da zablista. Jer ona je to samo i znala.

Izašla je na veliku pozornicu seoske male škole. Hol je bio prepun učitelja, roditelj ai djece. Na njoj je bila bijela duga lepršava haljina posuta nekim šljokicama, srebrnim zvjezdicama. Bijele cipelice koje je učiteljica donijela od kuće kako bi Senči zablistala u punom sjaju. Na glavi je bila kruna koju su napravili samo za nju članovi likovne sekcije, a u ruci čarobni štapić. Svi su tih dana radili samo za nju. Ona je bila glavna zvijezda u školi.

Dobro, i ja sam uz nju pokupila trunčicu slave. Bila je prekrasna sa svojom kuštravom kosom, pokojom pjegicom na nosu koju rumenilo nije uspijelo da prekrije. Igra je počela. Ona je glasno i tečno izgovarala svoj tekst, mahala rukama. U dijelu u kom je našla promrzlu ptičicu koju podiže sa puta i grije je svojim malim ručicama je zaplakala za prave. Plakale su i žene i učiteljice u publici. Dječaku koji je ležao u bolnici svojom pjesmom vratila je osmijeh na lice i otjerala bol. Starici koja je bila sama u novogodišnjoj noći je pokucala na vrata da ne bude sama i potpalila je vatru u hladnoj peći. Ta vatra je zagrijala srca svih usamljenih, nemoćnih.

A onda su počele da padaju zvijezde koje je ona trčeći po bini hvatala u svoje krilo. Za svaku od njih se borila do posljednjeg daha, jer je znala Dobra Vila da je svaka zvijezda u njenom krilu po jedna ispunjena želja. Na kraju je podijelila sve zvijezde i onako tihim glasom zaključila da za sebe nije ostavila niti jednu, jer je ona sve želje svoga srca ispunila.

Holom se prolomio gromoglasan aplauz. Ja sam se pitala zašto opet žene plaču kada je sve dobro završilo. Odskakutala je sa pozornice.

Taj dan su časovi bili skraćenI i bila je podijela paketića. Niko od nas nije bio sretniji. Slatkiši su bili u providnoj plastici u obliku valjka sa ručkama koje su pod teretom čokolada i bombona rezale naše male i nejake ruke. Dok smo se vraćale iz škole po koja pahuljica bi pala na naša srećom ozarena lica. Pričale smo o njenom nastupu, o haljinici.

“Jesam li bila dobra, jesam li bila najbolja”? pitala me.

“Jesi! Hoćeš li mi biti najbolja drugarica i kada budeš slavna”: pitala sam je jer sam je već vidjela u nekom filmu.

“Hoću moja ti, dašta nego hoću. Neću se nimalo puhati. A je li ti težak taj paketić? Da bar imamo rukavice. Jedva čekam kad ću kući, pa da sa Bracom jedem čokolade. On je bolestan, ima gripu” rekla je pomalo zabrinuto.

Kada je došla kući pričala je majci i bratu sa sjajem u očima kako je bilo na priredbi, jeli su čokolade ona i brat dok je majka kuhala pitu i neku štrudlu da se počaste u najluđoj noći.

Očuli su kucanje na vratima.

“De Seno sine vidi ko je, vidiš da su mi ruke brašnave”.

Majka je čula vani veseli muški glas koji priča sa njenom kćerkom. Nakon par minuta začula je tup udarac i panično dozivanje muškarca.

Onako sva od brašna po rukama i pregači u dva koraka je istrčala vani. Zatekla je dijete kako nepomično leži bez svijesti u ulazu kuće, dok njena nepomična ruka čvrsto drži Novogodišnju čestitku sa poštanskim pečatom Austrije…

Za portal ibalkan.net iz Jablanice Piše- Zineta Kadić Džafić

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net