Recent Posts

Sarajevo: Bosanke, uspješno završila kurs kulinarstva turske kuhinje

Sarajevo: Bosanke, uspješno završila kurs kulinarstva turske kuhinje

Sarajevo:– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Recepti” 28 . 12. 2016. 10: 52- Bosanke, uspješno završila kurs kulinarstva turske kuhinje. Grupa žena je u utorak u Sarajevu uspješno završila kurs kulinarstva, na kojem su naučile pripremati jela iz turske kuhinje, a koji je organizovao Institut Yunus Emre u Sarajevu.

Grupa žena je u utorak u Sarajevu uspješno završila kurs kulinarstva, na kojem su naučile pripremati jela iz turske kuhinje, a koji je organizovao Institut Yunus Emre u Sarajevu.

Dakle, 35 žena iz BiH danas su u finalu izložile različita jela iz opusa turske kuhinje koja su naučile pripremati tokom desetosedmičnog kursa.

Ceremoniji održanoj u Institutu Yunus Emre u Sarajevu prisustvovali su ambasador Turske u Sarajevu Haldun Koc, direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman, drugi visoki zvaničnici, učesnice kursa i ostale zvanice.

Instruktorica Ferda Gursel je kazala u kontaktu za bh. medije da je kurs kulinarstva privukao veliku pažnju žena u BiH, dodajući da su polaznice uživale tokom cijelog trajanja kursa.

Naglasila je kako su učesnice tokom kursa naučile pripremati mnogobrojna jela, ali su, kako je kazala, imale priliku upoznati i tursku kulturu i običaje.

Dodala je da će i u narednom periodu biti nastavljeni časovi iz kulinarstva na kojem polaznici mogu naučiti pripremati turska jela.

Hatidža Fočo, jedna od polaznica kursa, izjavila je da je odlučila pohađati kurs jer, kako je rekla, mnogo voli Tursku i nacionalna jela te zemlje.

“Željela sam naučiti kako se prave njihova jela. Naučili smo kako se priprema supa od leća, čorba Yayla, salate, razne vrste kebapa i mnoge druga. Jela, koja sam naučila, pripremam i kod kuće”, kazala je Fočo.

Recept stiže iz turske kuhinje, a jela su toliko fina da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema…

http://iBalknan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net