Recent Posts

Predsjednik Rumunije odbio Sevil Shhaideh da muslimanku imenuje za premijerku Vlade

Predsjednik Rumunije odbio da muslimanku imenuje za premijerku Vlade

 

Bukurešt:– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evrope” 28 . 12. 2016. 10: 52- Predsjednik Rumunije odbio da muslimanku imenuje za premijerku Vlade.

Liviu Dragnea, predsjednik SDP-a Rumunije kazao je da će stranka razmotriti Iohannisovu diskvalifikaciju njihovog kandidata za premijera “ukoliko dođemo do zaključka da je to dobro za zemlju“.

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis u utorak je odbio da za premijera Vlade imenuje ekonomistkinju Sevil Shhaideh, koja bi tako postala prva muslimanka premijerka Rumunije.

Iohannis je kazao da je “pažljivo razmotrio argumente za i protiv“ i odlučio da ne nominuje Shhaideh, koja je relativni politički početnik, za mjesto premijera.

Predsjednik je potom pozvao Socijaldemokratsku stranku (SDP), koja je pobijedila na izborima održanim 11. decembra, da predloži drugog kandidata.

Dodao je da stranka ne može naći “ustavni ili drugi razlog, povezan sa mogućim rizikom“ zbog kojeg je odbijena nominacija stranke. Na kraju je istakao da Iohannis “želi da započne političku krizu u zemlji“.

On nije detaljno obrazložio svoju odluku zašto nije imenovao Shhaideh, koju su i pojedini analitičari kritizirali jer, navodno, nema dovoljno iskustva. S druge strane, ona je 2015. godine obavljala funkciju ministrice za regionalni razvoj.

Predsjednik je pozvao Socijaldemokratsku stranku (SDP), koja je pobijedila na općim izborima održanim 11. decembra, da predloži drugog kandidata.

Dragnea nije u mogućnosti da se postane premijer, jer je tokom ove godine bio osuđen za izbornu prevaru.

Iohannis je kazao da je “pažljivo razmotrio argumente za i protiv“ i odlučio da ne nominuje Shhaideh, koja je relativni politički početnik, za mjesto premijera. Predsjednik je potom pozvao Socijaldemokratsku stranku (SDP), koja je pobijedila na izborima održanim 11. decembra, da predloži drugog kandidata.

Na kraju je istakao da Iohannis “želi započeti političku krizu u zemlji”. Dragnea nije u mogućnosti postati premijer jer je tokom ove godine bio osuđen za izbornu prevaru.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net