Recent Posts

Mladen Ivanić, pozvao a Toma Nikolić rekao “da” u februaru u Sarajevu?

Mladen Ivanić, pozvao a Toma Nikolić rekao “da” u februaru u Sarajevu?

Sarajevo, Beograd:– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 28 . 12. 2016. 18: 52- Mladen Ivanić, pozvao a Toma Nikolić rekao “da” u februaru u Sarajevu? Danas sam pozvao predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da dođe u Sarajevo i taj poziv je prihvaćen, izjavio je predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i izrazio nadu da će posjeta biti organizovana u februaru i da će doprinijeti razvoju odnosa dve države.

Znate da je bilo u prošlosti određenih problema sa posetom predsjednika Nikolića Sarajevu, jer su je predstavnici Bošnjaka otkazali zbog privođenja Nasera Orića, rekao je Ivanić poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Beogradu.

Očekujem da ta posjeta bude organizovana u februaru. Bosna i Hercegovina je značajan ekonomski partner Srbije, a Srbija je važna za BiH i Republiku Srpsku, ocijenio je Ivanić.

Ivanić smatra da je interes BiH u celini, a posebno Republike Srpske, da se još više poveže sa Srbijom. Srbija ozbiljno razmišlja o mogućnosti povezivanja autoputa Beograd- Zagreb sa Bjeljinom i o brzoj cesti koja bi poboljšala veze Sarajeva sa Beogradom, objasnio je Ivanić.

Ivanić je rekao da za posjetu Nikolića Sarajevu ima podršku druge dvojice članova Predsjedništva BiH.

Srbija je više puta jasno rekla da poštuje integritet i cijelinu BiH i da ništa neće uraditi da to ugrozi, ali i da je emotivno vezana za Srbe u Republici Srpskoj, precizirao je Ivanić.

Emotivni odnosi, ljudski i nacionalni, bliži su sa Republikom Srpskom, ali to ne znači da nisu dobri i sa Sarajevom, ocijenio je Ivanić.

Dalje je rekao i da su za stabilnost Balkana posebno važni odnosi u trouglu Zagreb, Begrad i Sarajevo.

Stanje u regionu je najlošije u proteklih desetak godina, ukazao je Ivanić i dodao da je danas nezamisljivo da ministri vanjskih poslova iz regiona odrede da jedan od njih u Briselu govori o situaciji u regionu, a da je to bio slučaj prije desetak godina.

Uslov da se stvari vrate u normalu jeste odustajanje od ekstremnih političkih pogleda i vidjećemo da li će se to desiti, rekao je Ivanić.

Na poslijetku i sam Ivanić smatra i da izbori nisu bili pravi razlog za pogoršanje situacije, nego su oni poslužili kao opravdanje. Dobar dio političara na sceni je ideološki orijentisan na sukob kao način ostanka na vlasti, zaključio je Ivanić.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net