Recent Posts

Petarde nisu igračke, dječak teško povređen u Ljubljani

Petarde nisu igračke, dječak teško povređen u Ljubljani

Istanbul,– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 27 . 12. 2016. 08: 02- Petarde nisu igračke, dječak teško povređen u Ljubljani. Svake godine, posebno oko praznika, dođe do povreda zbog bacanja petardi.

Ne prođe godina bez vijesti da je neko dijete teško povređeno dok se igralo sa ovim pirotehničkim sredstvima. Iako je njihova prodaja maloljetnim licima zabranjena, kako se najluđa noć bliži prasak petardi je širom Balkana je sve učestaliji.

Jedna od težih nesreća dogodila se prije par dana, kada je četrnaestogodišnji dječak teško je povređen dok je bacao petarde u Ljubljani.

Kako je saopšteno iz Kliničkog centra u glavnom gradu Slovenije, ljekari su zbog povreda koje je zadobio morali da mu amputiraju obadvije šake.
Kako su preneli lokalni mediji, on je zadobio i povrede lica, očiju ali i sluha, jer je do nesreće došlo u zatvorenom prostoru, u njegovoj sobi.

Uoči novogodišnjih praznika oglasili su se i ljekari, koji su upozorili da se svake godine susreću sa povredama koje nastaju zbog petardi, od površnih blagih opekotina, do težih opekotina sa znacima infekcije, otvoreni i zatvoreni prelomi i delimične ili potpune amputacije, zatim povrede očiju i sluha.

Petarde, nisu igračke, upozoravaju uoči predstojećih praznika svi nadležžni i podsjećaju da pirotehnička sredstva nikako ne treba kupovati od neovlašćenih lica i na mijestima koja za to nemaju dozvole, a posebno da ih djeca ne kupuju i ne koriste bez kontrole roditelja.

Načelnik Uprave za vanredne situacije grada Beograda rekao je da je prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava povećana uoči novogodišnjih i božićnih praznika, ali je, ističe, pojačana i kontrola.

– Prije svega mislim na obilazak prodavnica koje imaju saglasnost, odnosno, dobijeno rešenje da se bave tom vrstom trgovine, ali obilazimo i sva ona mjesta gdje je u nekom ranijem periodu postajala mogućnost ili su se nelegalno prodavala piriotehnička sredstva- rekao je u jednog glavnom gradu na Balkanu.

Načelnik Uprave za vanredne situacije grada Beograda Rade Milošević rekao je da je prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava povećana uoči novogodišnjih i božićnih praznika, ali je, ističe, pojačana i kontrola.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net