Recent Posts

Sarajevo: Ukinut režim par- nepar

Sarajevo: Ukinut režim par- nepar

Sarajevo:– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Kultura” 26. 12. 2016. 18: 52- Ukinut par-nepar. Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo donio je na današnjoj sjednici odluku kojom je ukinuta mjera “par-nepar”.

Ukinuta je odluka o saobraćanju vozila prema principu par- nepar, potvrđeno je za medije u BiH. Odlučio je ovo danas Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS.

Na dnevnom redu sjednice bila je samo jedna tačka, koja se odnosila na vanrednu mjeru uvedenu nakon prekomjernog zagađenja vazduha na području KS.

Odlukom Operativnog štaba ukinuta je treća epizoda “Uzbuna”, kojom je uveden sistem saobraćaja “par-nepar”, a uvedena druga epizoda “Upozorenje”.

Odlukom Operativnog štaba ukinuta je treća epizoda “Uzbuna”, a proglašena druga epizoda “Upozorenje” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.
Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode “Upozorenje”

– Ograničenja u radu postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW, koja koriste čvrsta goriva i lož ulja u smislu smanjenja temperature za minimalno 3 stepena Celzijusa

– Sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije preko 1 MW, koja koriste prirodni gas, upozoravaju se da smanje temperaturu u prostorima koja zagrijavaju za minimalno 2 stepena,

– Osiguravanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama sa izmjerenim najvećim koncentracijama zagađujućih materija, izmjenom signalnog redoslijeda semaforiziranih raskrsnica na glavnoj gradskoj saobraćajnici od Bačaršije do Ilidže, čime bi se uticalo na dužinu trajanja “zelenog vala”,

– Upotreba sredstava za obaranje čestica prašine PM10 od strane komunalnih preduzeća i pravnih lica koja vrše zimsko održavanje cesta.

Odluka je predhodno i bila donesena zbog zabilježenog pada zagađujućih čestica u zraku.

Ova mjera se nije odnosila na vozila policije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, komunalnih preduzeća i vozila s diplomatskim tablicama te hitnih intervencija (Hitna pomoć, Civilna zaštita i vatrogasci), kao ni na vozila za snabdijevanje lijekovima i namirnicama.

– Ostale mjere za koje Operativni štab procijeni da mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net