Recent Posts

Sarajevo: Premijer Pakistana u posjeti, sklonjena jelka

Sarajevo: Premijer Pakistana u posjeti, sklonjena jelka

Sarajevo- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 25 . 12. 2016. 16: 52 Sarajevo: Premijer Pakistana u posjeti, sklonjena jelka.

Božićna jelka, koja je bila postavljena u holu zgrade Parlamentarne skupštine BiH, uklonjena je za vrijeme službene posjete Sarajevu pakistanskog premijera Navaza Sharifa, tvrde pojedini mediji.

Kako navode mediji, jelka je vraćena na intervenciju zaposlenih Srba i Hrvata, ali tek pošto je pakistanska delegacija napustila zgradu skupštine.

Tokom službene posjete premijera Pakistana Navaza Šarifa Sarajevu predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić odveo je gosta Gazi Husrev begovu džamiju i biblioteku i na mezar Alije Izetbegovića.

– Navaz Sharif je došao u posjetu Bošnjacima, a Bošnjaci stvaraju iluziju o BiH kao zemlji Bošnjaka pred njihovim prijateljima iz arapskog svijeta. Nije to način na koji se predstavlja jedna multietnička zemlja, ali to nama potvrđuje da BiH ovakva kakva je, ne može biti, niti potrajati – poručila je Majkić.

Podsjećamo, pakistanski mediji također su se raspisali o posjeti svog premijera našoj zemlji u negativnom kontekstu.

Naime, oni su zamjerili predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću što Sharifa nije dočekao na Sarajevskom aerodromu, kao premijer BiH, te su sve to okarakterisali kao diplomatski skandal.

– Ovo je uvreda vlade BiH spram premijera Pakistana- kazao je pakistanski novinar i politički analitičar Shahid Masood Khan, dodajući da je u Sarajevu očekivao topliji doček za premijera Sharifa, imajući u vidu prijateljske odnose dvije zemlje.

Prema njegovim riječima, bio je u zemljama arapskog svijeta u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika i tamo su u hotelima i na trgovima primjetni znakovi obilježavanja tih praznika.

Mediji navode da, osim dijela Sarajeva gde je “Koka-kola” organizovala “zimski grad”, obilježja Božića nisu primjetna čak ni u ulici u kojoj se nalazi katedrala.

Šef bosanskohercegovačke diplomatije Igor Crnadak smatra da od posjete pakistanskog premijera ne treba praviti diplomatski problem.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net