Recent Posts

Sarajevo: “Indexi” dobili spomen ploču

Sarajevo: “Indexi” dobili spomen ploču

Sarajevo- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Kultura” 25 . 12. 2016. 19: 52 Sarajevo: “Indexi” dobili spomen ploču. Jedan od najvećih i najpopularnijih bendova na prostoru Balkana- “Indexi” dobio je spomen- ploču u blizini Ekonomskog fakulteta.

Ideja o postavljanju ploče potekla je od reditelja Nedžada Begovića, koji je ranije na svom Fajsbuk profilu objavio fotomontažu kako bi spomen- ploča trebala izgledati., piše regionalni portal http://iBalkan.net

Spomen- ploča je postavljena na mestu gdje je 1962. godine krenula priča o osnivanju grupe “Indexi”, a to su učinili Ismet Arnautalić i Šefko Akšamija, koji su tog dana izašli s fakulteta s indeksima i dobili ideju o nazivu grupe.

Bilo je to vrijeme ruža.

Samo su pjesme Indexi obilježili sa ženskim imenima: Ana, Hana, Anđela…

Ana je bila i djete i žena

Srce nevjerno o’ usta i od laži…

Ana je ime koje je pristajalo stihovnosti  već i zbog samih–  Poa i Jesenjina. Dobro, imao je od uticaj  njeno mjesto u nečijem sretnomsrcu. A taj neko snio u njenim očima plavim.

Sve Ane su bile počašćene odabirom, obzira nema dal nevjerne bile. Nismo sigurni da joj je tobilo puno ime.No, to nije važno i ona je sobom odnijela dio nas, tog ljeta ruža i koga nema i zaista nema više, zato danas plačemo nad Sarajevom je jesen i padaju hladane kiše…

Moja Hana

Malena još je sva

Maše mi rukama nešto mi nosi

I  toje lijepo znam…

Hana je bila slatka mala kćerkica jednog nebeskog  članova Indexa. Neka druga Hana je imala mjesta u nečijem srcu. Sve Hane su bile raznježene odabirom, bez obzira što je neka možda, postala Ana. No sigurni smo da tog ljeta ruža nema više, odnijela je Hana radosti srca i obećanja, još nam se smiješi, rukama maše, i zna  sigurno zna,  zašto sve prolazi i gubi sjaj.

Anđela i  Meleka

Ptice pjevaju na prozoru

Već je proljeće

Andela je bila ljubav sunca jednog od Indexa. I neka druga Meleka je bila u nečijem srcu. Sve Anđele Meleke su bile zadovoljne odabirom .Sve one su imale mjesto u našim srcima i pile kafu sa nama. Da  jačui malo slađu, što nekad postajala bi gorča. Daljina sasvim je izvjesno,

bez obzira da li Anđela obukla ili svukla haljinu, bez obiza da li jutroljubavnike zatiče uspavane čini svoje. Još uvjek ti  dani  bruje, nama nama sretnim to  sniju i pjevaju: mila, slavićemo ljubav  ljubav našu.

Muzićka akademija Indexi je mnogo članova brojala…

Mnoga bezimena lica i  stvari manje bole ili više raduju.

Sada bi ovdje bilo dobro zastati i reći– svejedno je.

Ne zastajemo i ne kažemo to. Kažemo; ne bi bilo ispravno prema vojnikui njegovoj djevojci, ni prema svim Sonjama, ni prema nama.

Na kraju početaka to ne bi bilo pošteno ni prema samim Indexima i cvijeću,mnogo cvijeća što je darovano.

Pjevali su svojim ljubavima prošlim i sadašnjim, o ljubavi djece cvijeća prošloj, o ljubavi  sve djece svijeta prošloj, sadašnjoj i budućoj.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net