Recent Posts

NEKAD BILO

Ja što su ovi dani okraćali, a starom insanu svaki sahat zauhar i zabremedet. Godine lete, je`na drugu goni. Evo i ova projde što bi dlanom o dlan. Nek vala ide, more bit sa sobom odnese sve tuge i nesreće što nam je donijela, a radosti neće, jer ćemo mi, akobogda, sve naše sretne trenutke prenijet u ovu novu. Nekad ja bila stidna, meščini draže bi mi bilo da me neko vrelom vodom polijeva neg’ da me gleda, il’, nedaj Bože fali

NEKAD BILO

Sjetih se šta mi je ono je`nom Eminovca govorila:
Nikad nisam ni u bašču izašla kratkije rukava, a bilo je vrelije dana, da zemlja gori, a i nek’ nisam valahi, sad mi je drago, ostarila bi i tako i tako.
Prije su žene plaho poštovale ljude, znao se red. Nije dijete za sofrom smjelo prvo pružit ruku, dok najstariji ne otpočne. Nije se za sofru sjedalo brez kape i mahrame. Nek’ su se ove žene malo nadigle, al’ brate, pregone.
Nekad ja bila stidna, meščini draže bi mi bilo da me neko vrelom vodom polijeva neg’ da me gleda, il’, nedaj Bože fali… sad bi mu komotno zgrmila; – Šta je, šta si blehn’o u me’!?

Ja što su ovi dani okraćali, a starom insanu svaki sahat zauhar i zabremedet. Godine lete, je`na drugu goni. Evo i ova projde što bi dlanom o dlan. Nek vala ide, more bit sa sobom odnese sve tuge i nesreće što nam je donijela, a radosti neće, jer ćemo mi, akobogda, sve naše sretne trenutke prenijet u ovu novu, baš ko kad selimo pa ponesemo samo lijepe stvari i uspomene a one ružne ostavljamo za sobom.
Eto, to sam vam hotio rijet, po suncu hodili, živi, zdravi i uzbrdo brzi bili. Nek vam Hadžibeg u avliji cvjeta i rahatluk u kuće unese i do godine.

Autor: Uzeir Hadžibeg

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net