Recent Posts

Apel, ne kupujte djeci petarde

Apel, ne kupujte djeci petarde

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- GLOBUS” 23. 12. 2016. 01: 02- Apel, ne kupujte djeci petarde. Na ulicama se već sada može čuti zastrašujući zvukovi petardi i sličnih eksplozivnih naprava koje uglavnom bacaju djeca.

Objasnite mališanima da petarde nisu igračke i da mogu da im ostave trajne posledice…

Djeca nisu svijesni da sa tim ugrožavaju svoje zdravlje, a zato ljekari apeluju na roditelje da im ne kupuju petarde…

Zbog nepravilnog rukovanja i nepažnje može da dođe i do ozbiljnih povreda i opekotina na licu, rukama ili očima, kao i do oštećenja sluha.
Opekotine, razderotine…
Kako se praznici bliže i pedijatri imaju sve više posla, jer pomoć traže mali pacijenti uslijed povreda koje su uzrokovane petardama. Obično se radi o blažim povredama poput razderotina, ogrebotina i lakšeg stepena opekotina, ali nažalost ima i ozbiljnijih povreda gdje strada koža, ruke i prsti, lice i oči.
Nažalost, praksa ljekara govori da nisu retke ni amputacije prstiju ruku, ali i povrede očiju i lica, pa se dijete mora odveti kod hirurga.
Posebno su opasne eksplozivne naprave koje djeca sama prave. To su najčešće staklene flaše u koje mališani ubacuju eksploziv i onda ih aktiviraju na nekoj razdaljini. Pošto dolazi do rasprskavanja može da dovede do još težih povreda od stakla.
Stradaju oči…
Zbog petardi često stradaju i oči, a povrede su vrlo ozbiljne od opekotina na kapcima, do povrede spoljašnjih dijelova oka. Sve ove povrede mogu biti izuzetno ozbiljne, veoma su bolne i zahtjevaju svakodnevno previjanje i odlazak kod ljekara, a neke mogu izazvati trajne posledice.
Prva pomoć..
Pošto su najčešće povrede opekotine, u tom slučaju trebalo bi da znate da povređeno mijesto od opekotine što prije treba ohladiti. Najbolje je da povređeni dio tijela stavite pod mlaz hladne vode ili da se na opekotinu stavi mokra hladna krpa, jer to usporava dalje uništavanje tkiva i ublažava bol.
U ovakvim situacijama, nemojte da stavljate led. Ako se radi o većoj opekotini obavezno odvedite djete kod ljekara.
Podsetimo, pre dva dana 14- ogodišnjem dječaku amputirane su obadvije šake nakon što je povređen u igri petardama.
Dodajmo još da grupa građana u raznim gradovima na Balkanu, svake nedelje sa Trgova šalju apel na građane da ne bacaju petarde.
http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net