Recent Posts

Upozorenje iz SAD, panika u Zagrebu, uzbuna trećeg stupnja

Upozorenje iz SAD, panika u Zagrebu, uzbuna trećeg stupnja

Vašigton- Zagreb :- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus ” 22. 12. 2016. 09: 49- Upozorenje iz SAD u Zagreb, uzbuna trećeg stepena na snazi. Policija u Hrvatskoj uvela je strože bezbjednosne mjere. Iako se trude da ostanu diskretne, prvi znakovi već se vide na hrvatskim ulicama, javlja “Jutarnji list”.

Direktor hrvatske policije Marko Srdarević u utorak je donio operativnu odluku o podizanju nivoa pripravnosti u cjeloj zemlji s drugog na treći od ukupno četiri stupnja, saznaje zagrebački list.

Kako se navodi, ta odluka je posledica terorističkog napada u Berlinu i donesena je samo nekoliko sati nakon tog događaja i odmah su pojačane policijske aktivnosti na javnim mjestima.

Na području oko zagrebačkog Zrinjevca policijski službenik pretraživao je teren sa službenim psom za otkrivanje eksploziva i to jevidljiva posledica odluke o podizanju stupnja pripravnosti, tvrde izvori “Jutarnjeg lista”.

Kako zagrebački dnevnik doznaje, dan nakon masakra u Berlinu u Zagrebu su se sastali predstavnici Bezbjednosno- obavještajne službe, Vojne bezbjednosno- obavještajne agencije i Direktorat policije koji su zaključili da je potrebno podići nivo pripravnosti bezbjednosno- obavještajnih službi.

Odluku na osnovu bezbjednosno- obaveštajnih podataka donosi glavni direktor policije, a ministar unutrašnjih poslova o tome obaveštava premijera. U praksi to znači pojačane policijske nadzore na mestima gde se održavaju javne manifestacije, posebno božićnja dešavanja.

Nadalje, navodi list, pojačava se nadzor granice. Kako graničnih prelaza, tako i morske granice. To znači i veću aktivnost specijalnih jedinica Kobri i granične policije s termovizijskim uređajima.

Osim toga, ovaj nivo pripravnosti uključuje i jaču i učestaliju koordinaciju i razmjenu informacija između policijskih i obavještajnih službi.

Treći stupanj pripravnosti poslednji put u Hrvatskoj uveden u martu nakon terorističkog napada na aerodromu u Briselu, a prije toga nakon terorističkog napada u Parizu. Za razliku od tada, sada je situacija specifična. Naime, zbog brojnih pretprazničkih događanja na gradskim ulicama i trgovima veliki je broj ljudi, što je teroristima idealna meta, dodaje list.

Ove mijeea biće na snazi u Hrvatskoj do daljnjeg, a posebno tokom prazničnih događanja na otvorenom…

Sagovornici “Jutarnjeg” tvrde da ovaj nivo pripravnosti ne uključuje “duge cijevi” na ulicama, ali temeljna i interventna policija ih ima u svojim vozilima.

Odluka o podizanju stepena pripravnosti za jedan nivo donesena je na osnovu opšteg stanja sigurnosti u Evropi i nedavnog ozbiljnog upozorenja američkog Stejt departmenta svim partnerima u Evropi kako postoji ozbiljna prijetnja od terorističkih napada na prostorima gdje se održavaju božićni sajmovi.

Stejt department svoje je upozorenje evropskim partnerima uputio na osnovu stalnog nadzora komunikacija na društvenim mrežama putem kojih terorističke grupe po pravilu planiraju i dogovaraju svoje napade. Slično je upozorenje objavio i Europol…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net