Recent Posts

Jutanje vijesti strane štampe o Turskoj

Jutanje vijesti strane štampe o Turskoj

Istanbul:- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin ” 22. 12. 2016. 01: 39- Pregled jutanjih vijesti strane štampe o Turskoj…

Ruska novinska agencija Interfax u vijesti pod naslovom ¨Atentat na ruskog ambasadora veliki gubitak¨ prenosi da je medijski savjetnik u ambasadi Rusije u Ankari Orhan Gazigil na Facebook profilu izrazio saučešće povodom ubistva ruskog ambasadora. Gazigil je na Facebbok profilu napisao:

¨Ubistvo našeg kolege Andreya Karlova, kojeg smo duboko poštovali, je velika tragedija, koja se dogodila u vrijeme kada naše zemlje razvijaju veliku saradnju. Svim srcem dijelimo ovu tugu, a ruskom narodu upućujem iskreno saučešće. Ovo je naš zajednički gubitak i naša zajednička tragedija¨.

Britanski Reuters u vijesti pod naslovom ¨Turska vojska još snažnija¨ prenosi da je nakon pokušaja puča u Turskoj, 15. jula, od strane terorističke organizacije FETO, turska vojska postala još snažnija i odanija državi. Turska je, od pokušaja udara, započela efikasnije vojne operacije protiv terorističkih organizacija ISIL, PKK i PYD.

Informativni kanal CNN u vijesti pod naslovom ¨Turska u Idlibu gradi izbjeglički kamp¨ prenosi da se izbjeglice iz Halepa, uz posredništvo Turske, prevoze u ruralna područja ovoga grada. Mnogima se pruža i mogućnost da pređu u Idlib. Turska vlada u Idlibu gradi izbjeglički centar kapaciteta 80.000 izbjeglica u kojem će biti smještene izbjeglice iz Halepa. Za vikend su kamioni transportovali građevinski materijal što pokazuje da će se izbjeglički kamp ubrzo izgraditi.

Francuska novinska agencija AFP u vijesti pod naslovom ¨Kampanja Otvorite put Halepu¨ prenosi da je međunarodna humanitarna organizacija IHH započela kampanju koja se oglasila u cijelom svijetu. U subotu se na hiljade ljudi sa automobilima i autobusima približilo granici kako bi otvorili put ovoj kampanji. IHH vrši i pritisak na međunarodne strukture kako bi se svi odazvali ovoj kampanji.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net