Recent Posts

Vrijeme maglovito i hladno

Vrijeme maglovito i hladno

Sarajevo: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region ” 21. 12. 2016. o9: 29- Vrijeme maglovito i hladno, temperatura do 12 stepeni. U BiH danas će biti magle i niske oblačnosti u sjevernim područjima i po kotlinama u centralnom i istočnom dijelu, a u ostalim krajevima pretežno sunčano.

Vjetar će biti slab, istočnog smijera, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu.

Temperatura vazduha u 7: Sarajevo minus sedam, Han Pijesak, Bileća, Srebrenica minus šest, Bihać minus četiri, Banjaluka, Bijeljina, Čemerno, Doboj, Gradiška, Mrakovica, Prijedor minus tri, Zvornik minus dva, Trebinje dva, Mostar tri, Neum šest.
Od 21.12. do kraja prognoznog perioda, 27.12. na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine prognozira se stabilno vrijeme bez značajnijih padavina. U predstojećem periodu očekuju nas dosta ujednačene niske temperature kako jutarnje tako i dnevne. U Bosni se jutarnje temperature prognoziraju od -7 do -2, a u Hercegovini od -2 do 3 stepena, dok će dnevne biti u Bosni od -4 do 1, a u Hercegovini od 2 do 7°C. Najhladnije će biti u razdoblju od 16. do 20. decembra kada se u Bosni minimalne temperature očekuju od -10 do -5, a u Hercegovini od -4 do 1. Dnevne temperature u istom periodu u Bosni će biti od -6 do -1, a u Herceogivni od -1 do 4°C.
 
Biometeorološka prognoza

srijeda, 21.12.2016.

Uz relativno povoljne biometeorološke prilike tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Obzirom da će jutro biti hladno, neophono je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju. U ostatku dana nešto toplije i prikladnije za boravak na otvorenom. Na sjeveru zemlje opšta slika će biti lošija ponajviše zbog dugotrajne magle i povećane naoblake.
 
četvrtak, 22.12.2016.
Uz stabilnije vrijeme biometeorološka prognoza je povoljna. Tokom jutra i večeri će biti hladno, stoga je preporučljivo ne izlagati se pretjeranim naporima i posvetiti pažnju primjerenom odijevanju, a u toplijem dijelu dana malo ugodnije. Hronični bolesnici, naročito astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim tegobama trebaju biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom.
 
 Stanje na putevima
 
Zbog preseljenja graničnih službi u nove prostorije na hrvatskoj strani, danas do 14 sati, obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Orašje – Županja.
 
Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.
 
Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost na većini puteva koji prolaze kroz kotline i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo autoput A-1 Tarčin-Zenica, kao i magistralne puteve: M-17 Zenica-Doboj, M-17 Konjic-Mostar, M-18 Sarajevo-Tuzla, M-4 Doboj-Tuzla, M-5 Kiseljak-Kaonik-Vitez i M-16.2 Resanovci-Drvar. Kolovoz je mjestimično vlažan, a zbog niskih temperatura moguća je poledica. Posebnu pažnju skrećemo na dionice u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na putevima koji vode kroz usjeke, učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz.
 
Na putevima gdje se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Izdvajamo magistralne puteve: M-17 Žepče-Nemila, M-6 Čapljina-Studenci, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Tuzla-Priboj.
 
Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net