Recent Posts

Istanbul: novi megaprojekat, Evroazijski tunel od danas u funkciji

Istanbul: novi megaprojekat, Evroazijski tunel od danas u funkciji

Istanbul, objavljeno u kategoriji “Vijesti- Zanimljivosti” ” 20. 12. 2016. 08: 59-Istanbul: novi megaprojekat: Evroazijski tunel od danas u funkciji. Dvoetažni tunel ispod dna mora dug je 5,4 kilometara, a ukupna dužina projekta iznosi 14,6 kilometara.

Euroazijski tunel koji će spojiti evropsku i azijsku stranu Istanbula, od utorka će biti u funkciji, a svečanoj ceremoniji otvaranja pored predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i premijera te zemlje Binalija Yildirima, prisustovat će brojni domaći i strani gosti.

Nakon što tunel bude otvoren za saobraćaj, s jedne strane Istanbula na drugu, odnosno između Kazlicesmea i Goztepea, moći će se preći za 15 minuta, umjesto 100 minuta koliko je ranije bilo potrebno.

Dvoetažni tunel ispod dna mora dug je 5,4 kilometara, a ukupna dužina projekta iznosi 14,6 kilometara.

Prošireni su i putevi na dionicama Sarayburnu-Kazlicesme i Harem-Goztepe, a izgrađene su i raskrsnice, podvožnjaci i nadvožnjaci.

Time što su prošireni putevi na ulazu i izlazu tunela, saobraćaj je dodatno rasterećen, a i doprinijet će očuvanju okoline, jer će dionica Kazlicesme-Goztepe biti najkraća pa će samim tim biti manja emisija štetnih gasova, a i troškova održavanja vozila.

Na projektu su radili istaknuti svjetski inžinjeri, a imat će razvijeni sistem za siguran i neprekidan cjelodnevni saobraćaj. Osim toga, tunel je zahvaljujući savremenoj tehnologiji i metodama izgrađen na takav način da neće biti pod utjecajem rizika od zemljotresa i cunamija.

Također, bit će pogodan za korištenje i tokom nepovoljnih vremenskih prilika. Istovremeno zbog visokih sigurnosnih karakteristika, može biti korišten kao sklonište.

Svaka tačka tunela bit će nadgledana 24 sata dnevno tokom cijele sedmice, a savremena infrostruktura bilježit će brzinu kretanja vozila.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net