Recent Posts

Erdogan- Putin: Ubistvo ambasadora je PROVOKACIJA

Erdogan- Putin: Ubistvo ambasadora je PROVOKACIJA

Ankara- Moskva: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 20. 12. 2016. 07: 12- Erdogan- Putin: Ubistvo ambasadora je PROVOKACIJA. Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je večeras da je ubistvo ruskog ambasadora u Ankari provokacija usmjerena na podrivanje sirijskog mirovnog procesa.

Predsjednici Turske i Rusije  Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin ocijenili su kasno sinoć da je ruski ambasador u Ankari ubijen s namjerom da se ugroze odnosi ove dvije zemlje.

Putin je na sastanku s visokim zvaničnicima rekao da ubistvo ambasadora Andreja Karlova predstavlja “provokaciju s namjerom da se ugroze odnosi Rusije i Turske, i mirovni proces u Siriji”.

Erdogan je u video poruci koju su prenijele svjetske mediske kuće naveo da je u pitanju “provokacija s ciljem da se ugrozi proces normalizacije tursko- ruskih odnosa”.

“Administracije Rusije i Turske odlučne su u namjeri da ne padnu na tu provokaciju”, rekao je turski predsjednik.

Turske vlasti su uvele privremenu zabranu na medijsko praćenje ubistva ruskog ambasadora u Turskoj, osim prenošenja zvaničnih saopštenja.

Andrej Karlov ubijen je u galeriji u Ankari, a ubica, koji je likvidiran, identifikovan je kao bivši turski policajac.

Putin je dodao da se mora otkriti ko je naručio ubistvo.

– Želim da izrazim saučešće porodici i prijateljima ubijenog ambasadora Karlova kao i da predložim njegovo posthumano odlikovanje. On je bio izvanredan diplomata široko poštovan u zemlji kojoj je služio i bio je u dobrim odnosima kako sa turskom vladom tako i sa ostalim političkim grupama u zemlji. Ambasador Karlov je bio dobrog srca i poznavao sam ga lično, tako da ne govorim ovo samo kao predstavnik države- naveo je Putin i dodao:

– Poslednji put kad sam bio u Turskoj, on me je pratio tokom cjele moje posjete. Ovo ubistvo je jasna provokacija sa ciljem da poljulja mirovne procese u Siriji, kao i napore Turske, Irana i Rusije da riješe tamošnje konflikte. Ono treba da nam da dodatni motiv da nastavimo borbu protiv terora, a ruski Istražni komitet je već pokrenuo istragu o ubistvu. Moramo da znamo ko je naručio ovo ubistvo.

Ruski predsjednik je naveo da će formirane istražne grupe otputovati u Ankaru kako bi se priključile turskim kolegama u istrazi i da je o tome razgovarao sa predsjednikom Erdoganom.

– Moramo da učvrstmo naše diplomatske misije i imamo garancije od Turske da će one imati potpunu zaštitu – rekao je Putin.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net